Ökad trygghet i skogen med ny kedja

Den norska kedje­tillverkaren Trygg har tagit fram en ny kedja för skogsmaskiner med namnet Satyr. Kedjan ska vara lätt att lägga på och efterjustera utan att kränga av.  

 

Den nya skogsmaskins­kedjan Satyr från norska Trygg är byggd för enkelhet och stabilitet med goda möjligheter till justering och anpassning.
 Foto: Trygg Nösted Kjetting

Trygg Nösted Kjetting är Norges största tillverkare av kedjor till bland annat skogsbruk, lantbruk, industri och transport och har sin fabrik vid utloppet av Mandalsälven i södra delen av landet. 

Stabilare kedja 

Till 2018 har företaget tagit fram en ny skogsmaskins­kedja som går under ­namnet Satyr. 

– Skillnaden med den här kedjan jämfört med tidigare modeller är att vi tidigare haft en dia­gonal placering av länkarna. Det ger en  ­aggressiv kedja med bra dragförmåga som använts mycket till stora timmervagnar. Den nya Satyr-kedjan däremot har länkar som går rakt över däcket, vilket ger en stabilare kedja som är lättare att lägga på och justera, säger Petter Olsen, försäljningschef på Trygg till Skogsaktuellt. 

Många av de stora skogsmaskintillverkarna ­använder i dag kedjor från Trygg och enligt Petter har han fått positiv feedback även från de som testat den nya Satyr-kedjan. 

Ingen sträckkedja

Något som man från Trygg särskilt trycker på är enkelheten och stabiliteten. Kedjan behöver ingen sträckkedja eller liknande och erbjuder enligt till­verkaren en rad justeringsmöjligheter i sidolänkarna vilket möjliggör en god anpassning till olika typer av däck. Kedjan ska också ligga stabilt på däcket utan att kränga i sidled.

För ett bra grepp och en god framkomlighet är Satyr-kedjan utrustad både med vridna piggar och U-formade piggar som är svetsade under länkarna. Enligt Trygg ger detta förutom ett bra grepp även en lång livslängd på kedjan.

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se • 070-683 94 62

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste