Männen bakom talldiesel får Polhemspriset

Lars Stigsson och Valeri Naydenov får i år ta emot Sveriges Ingenjörers Polhemspris för sin unika innovation för framställning av talldiesel. Priset har tidigare band annat delats ut till uppfinnarna av kylskåpet.

2018 års Polhemspristagare belönas för sitt arbete med att ta fram det miljövänliga, biobaserade fordonsbränslet talldiesel. Foto: Sveriges Ingenjörer 

Kemiingenjören Lars Stigsson kommer från Nybro i småland och är även delägare i företaget SunPine. Kemisten Valeri Naydenov kommer ursprungligen från Bulgarien men är numera bosatt i Luleå där han jobbar som teknisk utvecklingschef för SunPine.

Glädje och stolthet 

De två männen belönas nu för processen bakom framställning av talldiesel, som ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel till dieselmotorer. 

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sådan fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket, säger Lars Stigsson i ett pressmeddelande.

En restprodukt 

Tallolja, som är en restprodukt vid produktion av pappersmassa, är en förnybar energiresurs från den svenska skogen. Idén om att tillverka diesel baserat på tallolja föddes 2005 av Lars Stigsson och utvecklades tillsammans med Valeri Naydenov. Utvecklingen skedde först i laboratoriemiljö och utvecklades senare till en storskalig industriell process. Jämfört med traditionell diesel kan fossila koldioxidutsläpp reduceras med upp emot 90 procent.

Kompletterar varandra 

– Jag tror att en av framgångsfaktorerna är samarbetet oss emellan. Lars och jag kompletterar varandra väl. Jag har haft molekylfokus, medan Lars haft målfokus, säger Valeri Naydenov.

Prisutdelning sker i samband med Polhemsfesten den 14 november i Stockholm. Pristagarna mottar då varsin Polhemsmedalj i guld och en prissumma på 250 000 kronor.

Om Polhemspriset:

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Instiftades 1876 till minne av Sveriges store uppfinnare Christopher Polhem (1661-1751). Det utdelas för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Källa: Sveriges Ingenjörer

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste