Rekordsommar för flygfotografer

Den varma sommaren med klart väder har erbjudit extremt gynnsamma förhållanden för lantmäteriets flygfotografer. Stora delar av landet har kunnat avbildas med hög bildkvalitet.

På detta flygfoto från Lantmäteriet syns en del av branden i Enskogen som härjade i somras. Foto: Lantmäteriet 

– Vi fotograferade halva Sveriges yta, jag kan inte minnas att vi någonsin hunnit så mycket på en sommar, säger flygfotografen Rolf Kulla i ett pressmeddelande. 

Blå himmel

Enligt Lantmäteriet, som är den myndighet som har som uppdrag att kartlägga Sverige, brukar de under en normal sommar hinna fotografera en tredjedel av landets yta. Fotograferingen sker nämligen just sommartid och för bästa bildkvalitet krävs en blå himmel.

Flygfotografen Rolf Kulle på har haft en intensiv sommar. Foto: Lantmäteriet

– Förutom att vi har fotograferat i princip halva landets yta satte vi också in extra resurser för att fotografera de områden som var värst drabbade av skogsbränder. De bilderna används för att kartlägga konsekvenserna av bränderna, säger Rolf.

Tillgängliga digitalt 

Lantmäteriets detaljerade flygbilder används bland annat som underlag för olika kartor i samhällsplaneringen och i söktjänster på nätet. I myndighetens arkiv finns flygbilder ända från 1930-talet. Ett omfattande arbete pågår med att skanna in gamla flygbilder och göra dem tillgängliga digitalt.

Många av flygbilderna, både gamla och nya, finns att se på Lantmäteriets hemsida

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste