Stor efterfrågan på speciallösningar i trä

I takt med att träbyggandet ökar i landet så ökar även byggares och arkitekters efterfrågan på bland annat brandskyddslösningar för trä.  

Södras projektstöd har både en rådgivande roll och kan konkret skaffa fram det byggmaterial som behövs, så länge det handlar om trä. Foto: Södra 

För drygt tre år sedan bildade Södra sitt så kallade projektstöd med syfte att ta hand om allt som inte säljs inom standardsortimentet sågade trävaror, en verksamhet som i dag omsätter 40 miljoner kronor årligen.  

– Det är ett högt tryck på förfrågningarna. De kommer inte bara från Sverige utan vi har kunder i bland annat Norge, Danmark, Färöarna och England, säger Lars Broström, ansvarig för projektstödet i ett pressmeddelande.

Fantastiskt komplement

Projektstödet har visat sig vara en lyckad satsning som täcker ett behov på marknaden.

– Vi ser vårt projektstöd som ett fantastiskt komplement till vår breda ”standardaffär” mot bygghandeln. Så fort vi får en förfrågan gällande specialprodukter kan vi snabbt och effektivt hantera den via vårt projektstöd. Detta gör att Södra kan bli en komplett leverantör mot Bygghandeln oavsett om vi pratar standard eller special, säger Fredrik Gustavson Försäljningschef Skandinavisk Bygghandel.

Träets möjligheter

Södras kunder får genom projektstödet hjälp med att identifiera träets möjligheter och begränsningar under olika förhållande. Stöden är enligt Södra uppdaterade på de senaste lagkraven och den senaste tekniken – oavsett om det handlar om möjlighet till estetisk utformning, ljuddämpning eller att hitta de lämpligaste brandskyddade eller vattentåliga träprodukterna. Några produkter som efterfrågas är exempelvis cederträ, brandimpregnerat trä, exaktkapade smygar, limträpanel och liknande.

Rådgivande roll

–  Projektstödet har både en rådgivande roll och kan konkret skaffa fram det byggmaterial som behövs. Vi kan ta fram det mesta så länge det handlar om trä. Ingen order är för liten eller för stor. Vi ger svar på alla förfrågningar. Försäljningen går sedan via återförsäljare eller direkt till industrier. Byggare är främst intresserade av produkter som är snabbmonterade och just in time leveranser, vilket vi kan ombesörja, säger Lars.

Södras projektstöd har bland annat varit med och levererat brandimpregnerade fasader till fem byggnader i den nya stadsdelen Vallastande i Linköping och fler är enligt Södra på gång.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste