Ska prövas som statsminister

Talmannen Andreas Norlén har beslutat att riksdagen ska ta ställning till Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Ulf Kristersson (M) blir den första att prövas som statsminister efter årets val. Foto: Axel Adolfsson

Efter flera sonderingsrundor har nu talmannen Andreas Norlén kommit fram till att Ulf Kristersson (M) ska få försöka bilda regering och därför ska testas som statsminister i kammaren. Det meddelade Andreas Norlén tidigare under måndagens presskonferens.

– Mina verktyg håller på att ta slut, men det finns ett kvar. Jag vill därför förhandsavvisera att jag nästa måndag kommer lägga fram ett förslag till riksdagen att välja Ulf Kristersson. Han ska därförinnan meddela mig vilka partier som ska ingå i den regering han vill bilda, sade Andreas Norlén som motivering till sitt beslut.

Nästa onsdag

Ulf Kristersson får nu en vecka på sig att meddela talmannen vilka partier som skulle ingå i regeringen och själva omröstningen kan ske nästa onsdag.

Hur Ulf Kristersson tänkt få majoritet av riksdagens ledamöter är oklart. Det krävs att majoriteten inte röstar emot honom men räcker med att hälften av ledamöterna lägger ner sina röster för att han ska få bilda regering.

Svårt läge

Enligt Sveriges Radio har det rödgröna blockat sagt att de kommer rösta mot en regering ledd av Ulf Kristersson. Centerpartiet och Liberalerna har även de meddelat att de aktivt kommer rösta emot Ulf om regeringen kräver stöd av SD för att få igenom en budget.

Samtidigt har Annie Lööfs (C) möjligheter att sondera möjligheten att bilda en regering stoppats av Allianskollegorna. Annie Lööf hade tidigare krävt att alla Allianspartier ställer upp för henne som statsministerkandidat, men två av partierna har inte gjort det, enligt Andreas Norlén.

Omröstningen gällande Ulf Kristersson som statsministerkandidat kommer vara den första. Om riksdagen röstar ner fyra förslag kommer extraval att utlysas. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste