Södras miljöel nu EU godkänd

Efter att Södras massabruk i Mönsterås blivit certifierat enligt EU-standard kan man nu även erbjuda ursprungsmärkning för förnybar el till europeiska kunder.

Södra kan nu erbjuda ursprungsgarantier av förnybar el som är gångbara även i EU efter att Södras massabruk i Mönsterås blivit certifierat enligt EU-standard. Foto: Södra

– Vi tror på förnybar energi och vill ge våra kunder möjlighet att använda vår förnybara el, säger Henric Dernegård, energisamordnare på Södra i ett pressmeddelande.

Öppna elmarknaden

Råvaran från Södras medlemmar som går till koncernens pappersmassafabriker används även för att producera förnybar el. Södra harvarit självförsörjande på egenproducerad el sedan 2010, men producerar också ett överskott som i dag säljs på den öppna elmarknaden.

Södra har nu blivit certifierade enligt det så kallade European Energy Certificate System (EECS), som är en standard för gränsöverskridande handel med ursprungsgarantier.

Ursprungsmärkt el

Enligt Södra så har koncernes europeiska kunder visat ett intresse för ursprungsmärkt el och i maj klassificerades bruket i Mönsterås enligt EECS. Från maj till och med idag har Södra producerat 190 GWh i biobaserade ursprungsgarantier, vilket motsvarar uppvärmningen av cirka 7 600 villor.

– Många av våra europeiska kunder är elintensiva och köper redan en förnybar produkt av oss i form av pappersmassa. Att de dessutom skulle kunna köpa till ursprungsmärkt el ser vi som ett mervärde som stärker affären, säger Henric.

Biobaserat ursprung

En ursprungsgaranti motsvarar en MWh och är en elektronisk stämpel på vilken plats elen är producerad och med vilket ursprung. I Södras fall handlar det om biobaserat ursprung, men det kan också handla om exempelvis sol, vind och vatten.

– Det är genom grön el vi kan komma fram till ett biobaserat samhälle. EECS är ett gemensamt system där vi kan övervaka och styra elproduktionen mot en hållbar utveckling i Europa och där vill vi medverka, säger Henric.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste