Karl Hedin misstänkt för jaktbrott

Industrimannen och ägaren till trävarukoncernen AB Karl Hedin begärdes i dag häktad, misstänkt för grovt jaktbrott. Genom sin advokat förnekar han anklagelserna.

Karl Hedin, ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin häktades i dag, misstänkt för grovt jaktbrott. Foto: Privat

I fredags anhölls fyra personer som en del i en pågående utredning om bland annat grovt jaktbrott, rapporterar tidningen Dagens Industri (Di). Brotten ska enligt Di röra sig om illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn under perioden 2014–2018 och en av de fyra misstänkta är alltså Karl Hedin som i dag häktades av Västmanlands läns Tingsrätt efter en begäran från åklagaren.

Tre fall

Av de handlingar som kommit in till tingsrätten är Karl Hedin misstänkt för ett fall av grovt jaktbrott i Norbergs kommun den 10 februari i år och för förberedelse till grovt jaktbrott i Sverige. Di har dock fått information från åklagaren att "det blev fel" i den häktningsframställan som skickades till tingsrätten. I en uppdaterad begäran kommer Karl Hedin att begäras häktad för tre fall av grovt jaktbrott och ett fall av förberedelse till grovt jaktbrott. 

Tänja på gränserna

Det är än så länge oklart när häktningsförhandlingarna mot Karl Hedin ska inledas, men åklagaren uppger för Di att det troligtvis kommer ske tidigast på tisdag den 30 oktober. Åklagaren uppger även att han inte vill avvakta häktningsförhandlingen innan han kommenterar vad som ligger till grund för misstankarna mot Karl Hedin. 

Karl Hedin som är ägare och styrelseordförande i trävarukoncernen AB Karl Hedin har under de senaste åren engagerat sig i en rad skogs- och jaktpolitiska frågor, bland annat vargdebatten där han är en av författarna till boken ”den jagade jägaren”. Boken handlar om det så kallade ”lillhärdalsfallet” där fem manliga jägare häktades, misstänkta för illegal jakt på varg men sedan frikändes. Boken beskyller svenska myndigheter för att tänja på gränserna för sina mandat "i sin iver att skydda den allt större vargpopulationen".

Förnekar brott

– Min klient förnekar brott och han tillbakavisar påståendet att han på något sätt skulle vara skyldig till någon jaktbrottslighet, och han känner sig säker på att den fortsatta utredningen kommer att visa att så är fallet, säger Karl Hedins advokat, Sven Severin till Di.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste