Statens fastighetsverk testar virkesbörsen

Statens fastighetsverk (SVF) hör till Sveriges största skogsförvaltare med omkring 6,5 miljoner hektar mark. Nu väljer man att göra ett försök med virkesförsäljning via den digitala handelsplatsen Virkesbörsen.

Statens fastighetsverk menar att det är viktigt med transparens i deras virkesaffärer, något som Virkesbörsen ger. På bilden syns från vänster: Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen och Per Hedberg, medgrundare till Virkesbörsen. Foto: Virkesbörsen

Den traditionella processen med att ta in anbud från olika aktörer vid gallring och slutavverkning tar tid, något som många inte har i dagens samhälle. Enligt Virkesbörsen så minskar deras marknadsplats också risken att missa potentiella köpare och på så vis gå miste om en högre intäkt, något som lockat Statens fastighetsverk.  

Säkerställer rätt pris

– Vi är otroligt glada och stolta över att SFV väljer att använda Virkesbörsen. En mer transparent och effektiv virkesmarknad gynnar alla. Skogsägare säkerställer rätt pris på virket och virkesköparna kan agera mer effektivt och sänka sina kostnader. Det är en milstolpe för oss att en av Sveriges större skogsägare vill använda vår teknik, till nytta för dem, köparna och medborgarna, säger Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen i ett pressmeddelande.

Det här är en fortsättning på ett sedan tidigare lyckat samarbete parterna emellan.

– Statens Fastighetsverk sålde nio rotposter via Virkesbörsen innan sommaren och det gick väldigt bra, så nu väljer de att fortsätta sälja sitt virke genom oss, säger Adam till Skogsaktuellt.

Viktigt med transparens

Statens Fastighetsverk förvaltar sammanlagt 6,5 miljoner hektar mark vilket motsvarar en sjundedel av Sveriges yta. Största delen av marken ligger längs fjällkedjan och 2,8 miljoner hektar består av nationalparker och naturreservat. Men SVF förvaltar också växtliga ungskogar, Sveriges största sammanhängande ekskog, värdefulla älvsträckor och vattendrag i Norrland, en mängd öar längs den svenska kusten samt historiskt unika jordbruksmarker.

– Som statlig förvaltare är det viktigt med transparens i SFV:s affärer. Virkesbörsens öppna anbudsinbjudan och strukturerade budgivning borgar för en affärsmässig virkesförsäljning. Sedan hoppas vi så klart att få bra betalt för våra rotposter säger Lars Lodin, fastighetschef på SFV.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste