Miljövänliga livsmedelsförpackningar tack vare EU projekt

Tillsammans med Huhtamaki och Saladworks har Södra släppt biologiskt nedbrytbara livsmedelsförpackningar på den brittiska marknaden. Detta möjliggjorts av ett EU projekt.

I EU-projektet FRESH har Södra tillsammans med Huhtamaki och Saladworks utvecklat biobasera förpackningar för färdigrätter. Foto: Södra

– Både producenter och konsumenter efterfrågar hållbara alternativ till fossila plastförpackningar. Materialet Durapulp är ett mer hållbar alternativ som passar bra till känsliga varor som livsmedel, säger Catrin Gustavsson, SVP Innovation & New Business på Södra i ett pressmeddelande. 

Biobaserade förpackningar

Målet med projektet (FRESH) som bedrivs tillsammans av Södra, Huhtamaki och Saladworks är att utveckla biobaserade förpackningar för färdiga maträtter till den brittiska marknaden. Dessa färdigrätter har sålts i butikskedjan Waitroses butiker sedan i maj i år och nu levereras ytterligare 400 000 färdigrätter under oktober och november.

Färdigrätter ökar

Mängden färdigrätter som konsumeras i Europa fortsätter att öka och det gör även efterfrågan på hållbara förpackningar. Materialet är förnybart och biologiskt nedbrytbart, dessutom har de enligt Södra bättre hållbarhet än plastförpackningar.

– Vi vet att fossilfria alternativ behövs och feedbacken från första lanseringen av mattrågen bekräftade att konsumenterna verkligen är entusiastiska. Vi tar med oss konsumenternas återkoppling inför nästa lansering, säger Carin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste