Stort underhållsstopp i Skoghall

Under den kommande veckan ska Stora Enso genomföra omfattande underhåll på massafabriken i Skoghall. 900 entreprenörer och flera hundra ur den egna personalen ska under en vecka genomföra 3 500 jobb.

Stora Ensos massafabrii i Skoghall har en produktionskapacitet på 780 000 ton kartong per år, varav drygt 85 procent går på export. Foto: Stora Enso

– I år ska vi installera delar av ett nytt styrsystem på vår största kartongmaskin. Vi moderniserar den drygt 20 år gamla maskinen med ny teknik för att kunna öka effektiviteten, säger Mikael Forseryd, projektledare för underhållsstoppet i ett pressmeddelande.

Minska miljöpåverkan

Även katalysatorn i en av brukets fastbränslepannor för bark och träfiber kommer att bytas ut under stoppet, en åtgärd som kommer minska brukets miljöpåverkan.

– Det är många personer på plats och det pågår mycket arbete samtidigt under en intensiv vecka. Vårt absolut viktigaste uppdrag är att det blir ett säkert stopp utan incidenter. Därför har vi bland annat haft informationsmöten med alla externa firmor om vilka rutiner och regler som gäller här hos oss. Dessutom använder vi för första gången en mobilapp så att säkerhetsinformation och viktiga meddelanden blir lätt tillgängliga för externa entreprenörer, säger Mikael.

Kan uppstå luktstörningar

Under nedstängningen av bruket i slutet på vecka 41 kan det enligt Stora Enso uppstå luktstörningar. Produktionen beräknas starta igen helgen vecka 42.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste