Storinvestering i bioraffinaderi

För att öka kapaciteten investerar företaget SunPine nu 17 miljoner kronor i den befintliga anläggningen. Parallellt med detta byggs en andra produktionslinje för ytterliga 250 miljoner kronor.

SunPine investerar nu sammanlagt 17 miljoner kronor i sin befintliga anläggning för att öka produktionen med tio procent. Foto: SunPine

– Vi har identifierat flaskhalsar som åtgärdas, vilket ger en kapacitetshöjning med cirka tio procent, säger Magnus Edin, vd för SunPine i ett pressmeddelande.

Bioraffinaderiet SunPine som tillverkar talldiesel växer ständigt och de senaste fyra åren har man gjort löpande investeringar på mellan 20 till 40 miljoner kronor.

Öka produktionen

Denna senaste investering ska öka produktionen i den befintliga anläggningen med tio procent, samtidigt som en ny, andra produktionslinje ska byggas för att öka produktionen med ytterligare 50 procent. Den nya anläggningen beräknas enligt SunPine kunna tas i bruk våren 2020.

– Det handlar om en kapacitetsökning med cirka 10 000 kubikmeter talldiesel till per år. En ökning med tio procent. Så det är en betydande kapacitetsökning, säger Magnus och fortsätter:

– SunPines resa är en resa med ständiga förbättringar. När jag började 2013 låg vi på 15 ton i timmen, nu ska vi upp på 23 ton i timmen. På fem år har vi ökat kapaciteten med mer än 50 procent när denna investering är genomförd. Vi måste löpande investera för att trimma en anläggning i världsklass.

Uppgraderas i höst

Den befintliga fabriken kommer uppgraderas under ett planerat underhålsstopp i höst.

– Vi installerar tre värmeväxlare och två pumpar och modifierar en del av processutrustningen för att öka kapaciteten. Det är en investering som vi gör för att lösa kapacitetsökningen i befintlig fabrik. Med optimeringen och investeringen i en andra fabrik står vi väl rustade för att möta det ökande behovet av hållbara drivmedel, säger Magnus

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste