Skogen får nytt innovationspris

Mässarrangören Elmia har sedan tidigare ett innovationspris för lantbruk, men det är inte bara där som ny teknik utvecklas. Nu får även skogen ett pris i form av SkogsElmia Innvation Award.

Drönare är en av innovationerna som ofta visas på Elmias skogsmässor. Nu instiftar SkogsElmia den nya utmärkelsen SkogsElmia Innovation Award, med premiär 2019. Foto: Örjan Carlsson.

Nu är det dags att anmäla innovationer för skogsbruket till SkogsElmia Innovation Award som har premiär 2019. Syfte är att lyfta fram ny och innovativ teknik inom skogsbruket och priset delas ut under SkogsElmia den 6 – 8 juni 2019.

Lyft för skogsbruket

Exempel på innovationer som inneburit ett lyft för skogsbruket är bland annat kranspetsstyrning, hyttdämåning och avvibrering av motorsågar. Innovatsionsklimatet är gott och utvecklingen går hela tiden framåt vilket man från Elmias sida vill visa med denna utmärkelse.

– Den tekniska utvecklingen och mekaniseringen av skogsbruket har varit fantastisk här i Norden. Digitalisering och datahantering ger nu ytterligare möjligheter. Många innovationer och nya produkter har presenterats på Elmias skogsmässor och vi vill lyfta fram nyheter ytterligare genom SkogsElmia Innovation Award, säger Mattias Pontén, projektledare för Elmias skogsmässor och även ordförande för den jury som bedömer de anmälda bidragen i ett pressmeddelande.

Anmäla sin produkt

För att vara med behöver man först anmäla sin produkt till SkogsElmia Innovation Award. Anmälan ska göras senast den 28 februari 2019 och därefter sker en första bedömning av nyhetsvärdet och då en expertjury avgör om produkten eller tjänsten ska nomineras till nästa bedömning.

Kraven för att gå vidare till nominering är att produkten eller tjänsten ska vara antingen en teknisk innovation eller ny teknik inom skogsbranschen. Den ska innebära en förbättring inom områdena ekonomi/produktivitet, arbetsmiljö, slutproduktkvalitet eller miljö, och den ska finnas på den svenska marknaden men inte ha marknadsförts i Sverige före den 1 januari 2017.

Prestigefylld utmärkelse

Produkterna som nominerats granskas sedan i en andra omgång. Där går juryn närmare in på kriterierna och nyhetsvärdet. De produkter som juryn tycker är så intressanta att de bidrar till en utveckling av skogsbruket kvalificeras till en medalj i antingen silver eller guld.

SkogsElmia Innovation Award är en prestigefylld utmärkelse och ett bevis på en riktigt bra och branschutvecklande innovation. Utmärkelsen kommer att synas och lyftas fram i marknadsföring och rapportering från mässan. SkogsElmia är Nordens ledande skogsmässa och vi hoppas att många är med och tar chansen att visa upp sina innovationer, säger Mattias.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste