De är nya hedersdoktorer på SLU

I helgen hölls SLU:s doktorpromotion, då sex nya hedersdoktorer valdes in, bland annat finansmannen Anders Wall och armbryterskan och skogsägaren Heidi Andersson.

Anders Wall är en av SLU:s nya hedersdoktorer. Foto: Beijer-Alma

Anders Wall är entreprenör, finansman och har till exempel varit koncernchef för Beijerinvest samt styrelseordförande i Volvo. I dag är han styrelseordförande i bland annat Anders Walls stiftelse och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, hedersledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och hedersdoktor vid Karolinska Institutet och Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Mycket forskningspengar

Genom åren har Anders Wall donerat stora summor pengar till forskning och utveckling av landsbygden, till exempel genom stipendier till unga entreprenörer inom just landsbygdsutveckling.

Anders Wall är ordförande för Beijerstiftelsen, som har bidragit med över 125 miljoner kronor till Beijerinstitutet, en institution för forskning inom ekologisk ekonomi. Beijerlaboratoriet för husdjursforskning är ett av de senaste tillskotten vid SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. De har hittills fått anslag på tio miljoner för att bland annat utveckla moderna beslutsverktyg för animalieproduktion, så kallad Precision Livestock Farmning.

Heidi Andersson har utsetts till skoglig hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap 2018. Foto: Beatrice Lundborg, DN

Hedi Andersson är bland annat elvafaldig världsmästare i armbrytning och blev känd för allmänheten genom dokumentären ”Armbryterskan från Ensamheten”. Men hon är även skogsägare, entreprenör och bloggare. Tillsammans med sin man skidskytten Björn Ferry driver hon bloggen Fossilfri, där de skriver om sin resa på väg mot att bli fossilfria till år 2025.

God förebild

I nomineringen till Hedis nya titel som hedersdoktor kan man bland annat läsa följande:  

"Genom att leva som hon lär är hon en mycket god förebild för människor i alla åldrar, men särskilt för unga människor på väg ut i vuxenlivet och yrkeslivet. Heidi Anderssons konkreta engagemang i såväl lokala som globala hållbarhetsfrågor, och hennes sätt att förmedla och inspirera andra att kommunicera detsamma, gör henne till en synnerligen lämplig ambassadör för fakulteten".

Fakta: Andra nya hedersdoktorer

Vera Bitsch har utsetts till agronomie hedersdoktor vid SLU:s fakultet för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap. Vera forskar om företagande och ekonomi, bland annan om hållbarhetsfrågor i värdekedjan. Bland hennes projekt finns ämnen som matsvinn, ”containerdykning” och social delaktighet.

Cathy Carlson har utsetts till veterinärmedicine hedersdoktor vid SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Cathy forskar på bland annat osteokondros, vilket är en utvecklingsrubbning i skelettet som kan drabba nötkreatur, gris, häst, hund och människa.

Louise Fortmann har utsetts till agronomie hedersdoktor vid SLU:s fakultet för naturresurser och jordbruksvetenskap. Hon beskrivs som en framstående pionjär inom landsbygdsutveckling, särskilt inom deltagardriven och interdisciplinär forskning. Louise blandar vetenskap med den praktiska tillämpningen även i sin undervisning.

Eleanor J. Milner-Gulland har utsetts till skoglig hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap. Eleanor beskrivs som en erkänd auktoritet när det gäller bevarande av hotade djurarter och hållbar naturresursförvaltning. Ett av hennes specialintressen är olaglig handel med djur och hon disputerade på en avhandling om exploatering av noshörningar, saigaantiloper och elefanter.

Källa: SLU

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste