Bygger 150 meter högt vindkraftstorn i limträ

Ett unikt vindkrafttorn i trä pushar gränser för vad som är möjligt att bygga i limträ och gör samtidigt vindkraften mer lönsamma.

 

Modvion som startade 2016, har tagit fram ett 150 meter högt vindkrafttorn, sammansatt av moduler av laminerat trä. Foto: Modvion


– Träbyggande är i allmänhetens medvetande ofta bara småhus och villor. Ett sätt att motbevisa detta är att visa upp riktigt krävande konstruktioner. Jag tror det här är träkonstruktionsbranschens största möjlighet sedan flottat timmer, säger Otto Lundman, vd på startupföretaget Modvion, under sin presentation vid Trä & Teknik på Svenska Mässan.

Att visa att träfiber kan användas till mer avancerade konstruktioner är något bolaget gör med råge. Tillsammans med bland andra Moelven i Töreboda och med stöd från Energimyndigheten arbetar man med att skapa vad som kommer bli ett 150 meter högt vinkraftverkstorn.

Höjden gör byggandet av tornet utmanande, men det är också just detta som öppnar upp nya möjligheter för användandet av olika limträkonstruktioner menar Otto.

För traditionella vindkraftorn uppstår problem vid över hundra meter, framförallt för att de då behöver en större basdiameter än vad som får transporteras på vanlig väg. Men att komma upp över hundra meters höjd har sina klara fördelar.

– Det blåser starkare och stabilare på högre höjder. Större rotorblad kan driva en större generator. Därmed får vi ett lågt pris per tillverkad kilowattimme på den energi vindkraften till­verkar, säger Otto.

Otto Lundman, vd på startupföretaget Modvion vill ändra perceptionen om vad som går att bygga i trä. Foto: Elin Fries

Stål på slentrian

Konventionella ståltorn delas i cylindriska transportsegment.  Men för att ha små basdiametrar på höga torn krävs stora mängder stål, vilket gör både produktion och transporter kostsamma. En stor fördel med Modvions system är att transporten av byggelementen förenklas, jämfört med ståltorn.

–I dagens byggnation används stål och betong av rutin. Men stål och betong är inte material som ska användas av slentrian eller tradition, menar Otto.

Lägre kostnader

Genom att välja limträ istället för stål räknar Modivion att konstruera 150 meter höga torn till betydligt lägre kostnad.

– Vi räknar med en total besparing på 40 procent, säger Otto.

Klart 2020

Nu pågår arbetet med att tillverka proto­typer i Moelven Törebodas fabrik och 2020 ska det första fullskaliga vindkrafts­tornet i limträ vara klart. Modvions första prototyp är ett torn på 30 meter som ska resas utanför Göteborg i början av 2019.

Genom en mängd datorsimuleringar har bland annat tornets stabilitet jämförts med ståltorn. Modvion har även låtit provningsanstalten RISE dra sönder förband av monterade trämoduler, som skurits ut från tornväggen. Resultaten ser lovande ut.

– Vad behövs för att det ska bli mer trä? Jag tror det är viktigt hos träindustrin att flytta det allmänna medvetandet. I dag är ett visst material knutet till viss sak. Som att alltid använda stål i stålbalkar. Men det går att tillverka nästan vad som helst i trä, säger Otto.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste