Han har fått kläm på betesskadorna

Älgar och rådjur gick hårt åt Johan Larssons skog och han var nära att misströsta, men så kom han på lösningen.
– Jag förstår inte att ingen tänkt på detta tidigare, säger han till Skogsaktuellt.

 

Johan Larsson från Istorp i Marks Kommun är vd för Viskadalens produktion och uppfinnaren bakom den innovativa metallklämman Tallskydd som fästs i tallens topp och på så vis skyddar mot viltbetning. På bilden visar han hur klämman enkelt flyttas upp efter en säsong. Foto: Björn Schubert


Till vardags driver plåt­slagaren Johan Larsson företaget Viskadalens Produktion som jobbar med tillverkning av plåtbeslag till bland annat bygghandels­kedjor. Det var också ­jobbet­­ som plåtslagare som gav honom idén till det ­mekaniska viltskyddet vid namn Tallskydd. 2005 ­drabbade stormen Gudrun det 20 hektar stora skogsskiftet som tillhör Johans gård i västgötska Istorp. När han försökte få upp skogen på nytt gick älgar och rådjur hårt åt föryngringarna, trots användning av traditionellt viltskydd.

Metallklämman har utvecklats och testats under många år. Med den nuvarande designen ska det vara lätt att sätta fast klämmorna på talltopparna och Johan har även provat olika färger. Vitt funkar dock bäst.  

Utveckling under tysthet

– Jag och min familj lade ner otroligt mycket tid på viltskydd men tallen blev betad ändå. Som liten skogsägare är jag extra mån om min skog och när man är utsatt för ett så högt betestryck kan det kännas motigt ibland. Idén till Tallskydd fick jag en dag när jag åkte hem från skogen, jag satt i bilen och plötsligt tvärstannade jag och fick en idé om en metallklämma att fästa i tallens topp. Jag förstår inte att ingen tänkt på detta tidigare, säger Johan.

Utvecklingen av Tallskydd pågick under en längre tid i tysthet, bland annat på grund av patent­ansökningar och att Johan först ville vara helt säker på att det verkligen fungerar.

– Jag provade en mängd olika varianter och det färdiga tallskyddet som vi har idag är säkert nummer 30, säger Johan och fortsätter:

– För att jag verkligen skulle våga satsa på och investera i det här behövde jag få ett brett underlag på att det fungerar. Nu har jag testat tallskydd under fem år och känner att jag är redo att släppa det på marknaden.

Fästs i toppen

Metallklämman monteras på tallplantans topp under hösten innan älgar och rådjur börjar beta på plantorna. Sedan kan den sitta där så länge den behövs, vilket enligt Johans erfarenheter är ungefär upp till två meter.

– Tallskydd är väder­beständigt och håller i flera år, det kan också återan­vändas. Det enda man be­­höver göra är att flytta upp den efter varje tillväxt­säsong så att den skyddar toppen, säger han.

En annan fördel med Tallskydd är att det går att sätta ut i alla väder, till skillnad från kemiska viltskydd som behöver torka efter applicering och därför är ­känsliga för regn.

– Det spelar ingen roll om det är regn eller sol, varmt eller kallt. Man behöver inte planera in viltbehandling utifrån väder och vind utan kan helt enkelt gå ut och sätta Tallskydd när man har tid, säger Johan.

Lätt att montera

Den nuvarande designen bygger på att det ska vara smidigt och lätt att ­montera. Johan har också testat olika färger, men har kommit fram till att vitt har den mest avskräckande effekten för viltet.

–  Tallskydden syns lite sämre om det ligger snö på topparna, då är röda bättre. Men annars syns de vita ­väldigt­­ bra, både från vägen och i beståndet, säger Johan.

Hittills har han endast fått positiv feedback från de skogsägare som testat Tallskydd.  Även i Johans och Johans brors bestånd där man testat Tallskydd under fem år har de givit goda resultat.

– Topparna är skyddade och blir tallarna betade så tar djuren bara sido­skotten och det tål träden. Jag och min bror har inte heller kunnat se någon minskad tillväxt hos tallarna till följd av klämman i toppen, men om det är så överallt vågar jag inte säga. Hur som helst blir tillväxten betydligt bättre än om toppen betats av, säger Johan.

Oförglömligt samtal

Han berättar att han fick ett samtal från en av sina ­kunder som han inte ­glömmer i första taget.

– Jag var på väg utomlands på semester och fick ett telefonsamtal från en av de som använder tallskydd. ”De har betat överallt” sade han och jag trodde inte mina öron. Sedan bröts ­samtalet för det var en dålig ­förbindelse så jag ringde upp igen när jag kom till hotellet. ”vad menar du med att de har betat överallt?!” sade jag panikslaget. Ja överallt ­förutom där vi har Tallskydd, svarade kunden. Jag hade så ont i magen men sedan var det en otrolig ­lättnad, skrattar Johan.

Björn Schubert
bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 september 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste