Ny skogsmaskinförarutbildning för yrkesbytare

Tillsammans med stiftelsen Seydlitz MP bolagen satsar Stora Segerstad naturbrukscentrum på en ny vuxenutbildning. Målgruppen är de som vill byta yrke till skogsmaskinförare men som inte har tillräcklig utbildning och yrkeserfarenhet.

För att motverka bristen på skogsmaskinförare satsar Stora Segerstad naturbrukscentrum på en ny vuxenutbildning för yrkesbytare tillsammans med Stiftelsen Seydlitz MP bolagen som bidrar med 1,6 miljoner kronor. Foto Björn Schubert

Bristen på erfarna skogsmaskinförare är stor i hela landet och det har tidigare saknats en specialiserad utbildning för vuxna inom det området i södra Sverige.

Branschens krav

– Skolan erbjuder idag en grundläggande utbildning i skogsbruk inom Komvux, men den utbildningen räcker inte till för att matcha de krav som branschen ställer på skogsmaskinförare idag, säger Ulrik Svensson, verksamhetschef på Stora Segerstad naturbrukscentrum i ett pressmeddelande.

Stiftelsen stöttar

Stora Segerstad naturbrukscentrum har nu därför tagit fram en ettårig utbildning där deltagarna ska få den kompetens som krävs för att köra både skotare och skördare. Det handlar om en relativt dyr utbildning för skolan med små elevgrupper och avancerade maskiner där fonden från Stiftelsen Seydlitz MP bolagen stöttar med 1,6 miljoner kronor.

Permanent utbildning

– Parallellt med att utbildningen genomförs ska en ledningsgrupp arbeta med att hitta finansiärer så att utbildningen kan bli permanent. Det finns även tankar på att skapa något liknande inom lantbruksområdet, säger Ulrik.

Första målet är enligt Stora Segerstad naturbrukscentrum att utbilda minst åtta maskinförare, som börjar sin utbildning i början av 2019.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste