Många ihjältorkade plantor

Skogsstyrelsen varnar för att många plantor har dött i sommarens extrema torka.

Sommarens torka har gått hårt åt nyplanteringarna. Foto: Mostphotos 

Nu uppmanar myndigheten skogsägare att kontrollera plantorna. Framförallt gäller varningen nysatta plantor, då redan etablerade gran- och tallplantor i regel har ett väl etablerat rotsystem och har därmed relativt goda förutsättningar att klara även en extremsommar.

Värre är det för nyplanterade plantor som bara kan leva på vattnet den haft med sig i torvklumpen vid planteringen.

– Ser du bara enstaka levande plantor kan det vara lika bra att plantera om hela hygget. Men det kan också finnas områden där bara en del plantor behöver ersättas, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Han tipsar om att plantera så snart som möjligt för att kunna utnyttja markberedningens funktion och innan det växer igen allt för mycket. Dock bör man som skogsägare innan man sätter igång göra en uppskattning för att bedöma hur många plantor som krävs i hjälpplanteringen för att komma upp i tillräckligt antal per hektar, utifrån skogsvårdslagens krav på återväxt efter avverkning.

Har du en skogsförsäkring kan du få ersättning för torkskador på plantskog. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 13 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste