Frakta bränsle säkert utan ADR

960 liter rymmer den IBC-klassade personbilsdragna bränslevagnen från irländska Chieftain, knappt under kravet för ADR-tillstånd. Vagnen är utrustad med elektrisk pump och solpanel för laddning.

Den personbilsdragna tankvagnen från Chieftain rymmer närmare en kubik och kan dras bakom personbil med B-körkort. Foto: Björn Schubert

På maskinmässan Entreprenad Live på Säve depå i Göteborg visade Vårgårda maskincenter, förutom vagnar och maskinflak också en personbilsdragen bränsletankvagn från Chieftain.

Ny produkt

– Det här är en ny produkt för oss för i år och det här är första mässan vi visar den på. De två vagnar vi hade i lager levererade vi till försvaret som använde de under brandbekämpningen i norra Sverige i somras, säger Fredrik Gärdestrand på Vårgårda maskincenter till Skogsaktuellt.

BE-körkort

Fredrik Gärdestrand på Vårgårda Maskincenter glädjs åt det stora intresset för tankvagnen. Foto: Björn Schubert

Tanken rymmer 960 liter vilket enligt Fredrik är precis under gränsen för att det ska krävas ADR-tillstånd. Vagnens totalvikt ligger på 2600 kilo och kan därför dras bakom exempelvis en pickup med BE-körkort.

Den elektriska pumpen som ger ett flöde på 50 liter per minut drivs med 12 volt och batteriet kan även laddas med hjälp av en solpanel på tanken. Standardfärgen är blå men tanken kan även fås i andra färger.

Stort intresse

Hur har intresset varit för tanken?

– Intresset har varit stort. Vi har fått många förfrågningar och det är roligt för det här är en produkt som vi tror mycket på. Entreprenörerna är i dag väldigt utsatta för dieselstölder så det här är ett bra sätt för de att kunna ta med sig bränslet hem och slippa få tankarna tömda i skogen eller på byggarbetsplatser, säger Fredrik.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste