Snytbaggeskydd i fokus vid prinsbesök

Under onsdagen besökte Prins Carl Philip Lugnet plantskola för att höra mer om det svenska skogsbrukets omställning till en kemikaliefri återbeskogning. 

– Skogen är grundstenen i svensk industri och vi ska fortsätta att vara rädda om vårt gröna guld, sa prins Carl Philip under sitt besök på plantskolan. Foto: Elin Fries

Det var Sveaskog och Svenska Skogsplantor som ordnat besöket. Under dagen samlades förutom prinsen även forskare och beslutsfattare inom skogsbruket för att höra mer om behandlingsmetoden Conniflex. Metoden lanserades 2010 av Sveaskog och Svenska Skogsplantor och erbjuder ett mekaniskt plantskydd mot framförallt snytbaggen. 

Vid en av stationerna behandlas plantorna med ett töjbart lim för att sedan sprayas med ett finkornigt sand som gör att snytbaggen inte kommer åt stammen. Foto: Elin Fries

Snytbaggen räknas som ett av skogsföryngringens största problem och värst drabbade är södra och mellersta delarna av Sverige. För att minska angreppen har tidigare olika kemikaliebehandlingar använts, vilket har ställt till problem för framförallt de tusentals människor som arbetar med plantering. 

– Arbetarskyddsaspekten har varit viktig när vi tog fram ett alternativ till kemiskt behandlade plantor, berättar Göran Nordlander, professor i entomologi vid SLU som är en av forskarna bakom Conniflex.

Prins Carl Philip fick även en guidad tur på Lugnets plantskola där han kunde följa samtliga steg i behandlingsmetoden. Här visar Stefan Ivarsson, platschef vid Lugnet hur limmet applicerats på plantan. Förutom lim består beläggningsskyddet av framförallt vatten och sand. Foto: Elin Fries

Utan motåtgärder kan snytbaggen ta död på upp till 80 procent av nyplanterade plantor. Studier som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har genomfört visar att 93 procent av de Conniflexbehandlade skogsplantorna har överlevt efter tre år ute i fält. Sedan starten har drygt 300 miljoner plantor behandlats med Conniflex.

– Conniflex har varit en framgångssaga, konstaterar Lena Sammeli Johansson, tidigare affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor och nuvarande hållbarhetschef för Sveaskog. 

 

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste