”Landets skogsentreprenörer går på knäna”

En ekonomisk katastrof. Så beskriver Skogsentreprenörernas ordförande Bernt Hermansson medlemmarnas första halvår 2018.

Vinterns väldiga snömängder följt av sommarens extrema värme och torka har försatt flera av landets entreprenörer i en tuff situation och Skogsentreprenörernas ordförande Bernt Hermansson varnar för att flera medlemmarna kommer ha svårt att klara likviditeten i augusti och september . Foto: Elin Fries

Läget för landets skogsentreprenörer ser allt annat än ljust ut, menar Skogsentreprenörernas ordförande Bernt Hermansson. Den senaste tiden har han fått flera samtal av oroliga medlemmar.

– Hittills har 2018 har varit en ekonomisk katastrof, och många entreprenörer har haft minusresultat i månader nu, Vi saknar ekonomisk uthållighet speciellt de som arbetar med markberedning, har haft det väldigt tungt i sommar. Flera medlemmar signalerar att de har svårt att klara av likviditeten i augusti och september, fortsätter Bernt.

Det är inte bara torkan och brandrisken som ställt till problem. Vinterns väldiga snömängder och den sent komna våren gjorde att många företag gick med minus resultat.

Tvingas till fulavtal

Bernt varnar nu för att skogentreprenörernas pressade ekonomiska situation lett till att medlemmar utsatts för maktmissbruk. Han har den senaste tiden fått in samtal från medlemmar som berättat att de tvingats skriva på sämre avtal för att få ut nödvändig förskottsbetalning.

– Vi kommer ta tag i det här på skarpen. Avtalen kan inte vara så här obalanserade. Det handlar om kunder som missbrukar sin ställning, säger han.

Avtalen för skogsentreprenörer skiljer sig i dag mycket åt från kund till kund, men allt för många är enlig Bernt undermåliga. Ett stillastående kostar uppemot 150 000 kronor/vecka beroende på skiftesform.

– I de flesta fall står vi entreprenörer för hela kostnaden vid ett stillestånd.

Små muskler

Ett problem han ofta stöter på är att tjänstemän inte till förstår inte svårigheten att driva småföretag.

Skogsentreprenörerna i södra och mellersta Sverige borde få en eloge för sina fina insatser mot skogsbränderna, säger Bernt Hermansson, Skogsentreprenörernas ordförande. Foto: Skogsentreprenörerna

– Vi får inte betalt för den extra snön som varit och den fördyrning som sommaruppehållen innebär. De verkar inte förstå hur det är att vara småföretagare och att inte ha stora muskler. Samtidigt som skogsindustrin skryter med hur bra det går för dem, har vi svårt att överleva ekonomiskt. Ändå är det fristående entreprenörer som sköter 90 procent av allt arbete i skogen och industrin är helt beroende av oss och att vi kan fortsätta erbjuda dem bra tjänster och rekrytera personal, säger han.

Kritik mot skogsstyrelsen

Situationen har enligt Bernt dessutom förvärrats ytterligare efter att Skogsstyrelsen förra månaden gick ut på sin hemsida och avrådde från all skoglig verksamhet i Sverige. Detta då det enligt SMHI:s brandriskprognos är mycket hög eller extrem brandrisk. 

– De avrådde schablonmässigt från all verksamhet i hela Sverige. Det kändes inte klokt, det fanns flera ställen som det är fullt möjligt att köra på, säger han.

I uttalandet uppmanade Skogsstyrelsen även allmänheten att polisanmäla verksamhet som man uppfattar olämpligt i torr mark.

– Skogsstyrelsen har verkligen trampat i klaveret. Vi som är professionella i skogen följer de samråd som gäller. Vi går efter de samråd som branschen använder. När vi kontaktade Skogsstyrelsen höll de med om att det var olyckligt formulerat, även om de inte gått ut med det officiellt. Det känns beklämmande, säger han.  

Vilka råd ger du era medlemmar?

– Ett råd jag vill ge är att titta över sina avtal och se till att ta höjd vid avtalet. Ta höjd för snö och brand. Överväga om ny investering ska göras under rådande förhållanden. Vi har inte råd att stå stilla i flera veckor. Sedan tycker jag man ska fundera på om man ska vara kvar hos en kund där man inte känner sig uppskattad. Om inte så tycker jag man ska söka sig till en annan kund där man blir uppskattad som leverantör, säger han.

Om inte det är möjligt råder Bernt medlemmar att fundera på om de verkligen ska vara kvar i skogsbranschen. Även om det är ett mycket svårt besluta att ta och det är  tråkigt för branschen  att mista en bra leverantör

– En småföretagare och förare från skogen är uppskattad överallt annars, var han än befinner sig. Far han till den gula sidan (entreprenad red. anm.) finns stora möjligheter. För vi från skogen är kända för att vara väldigt effektiva och vi jobbar förbannat hårt.

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste