Ny strategi för att klara naturkatastrofer

Skogsbränderna som drabbat Sverige och flera andra länder under sommaren är något som kommer bli allt vanligare och något som EU och medlemsländerna behöver stå bättre rustade mot.

Christos Stylianides, EU-kommisionär för humanitärt bistånd och krishantering tror på ett nytt gemensamt försvarssystem för naturkatastrofer inom EU. Foto: Madeleine Rapp

Redan förra hösten föreslog Christos Stylianides, EU-kommisionärn för humanitärt bistånd och krishantering att EU skulle införa en ny gemensam strategi för att bättre kunna bistå medlemsländer som drabbats av skogsbränder eller andra typer av kriser till följd av klimatförändringarna. Under en pressträff på EU-kommissionens kontor i Stockholm presenterade han den nya strategin som kallas rescEU. 

– För några år sedan förknippades den här typen av naturkatastrofer enbart med de södra delarna av Europa, men nu finns samma risk över hela Europa. Vi måste stå bättre rustade inför detta och ta fram nya strategier till ett gemensamt försvar, sade Christos till Jordbruksaktuellt.

Går inte att klara ensam

De bränder som inträffade i Sverige under sommaren är något som skulle kunna hända varsomhelst i Europa, enligt Christos. Även om Sverige hade stått bättre rustade för att hantera bränder, hade vi ändå haft svårt att klara av det på egen hand.

­– Jag är imponerad över hur Sverige klarade av situationen. Både hur de jobbade med brandförsvaret inom landet, men också hur regeringen och MSB kommunicerade med EU vilken typ av hjälp de behövde. Men jag är också imponerad över den insats som medlemsländerna gemensamt ställde upp med för att hjälpa Sverige, sade Christos.

Största insatsen någonsin

Insatsen som pågått i Sverige där över tio länder bistått Sverige med allt ifrån helikoptrar och flygplan till brandmän som arbetat med att släcka bränderna är enligt Christos den största insatsen i EU:s historia. Något som EU kommer dra lärdom av men som också visar hur viktigt det är med ett förbättrat gemensamt system för att ta sig an liknande händelser i framtiden.

– Med det nya systemet RescEU vill vi stärka medlemsländernas egna kapacitet men också bygga upp ett skyddsnät för när utmaningarna blir för stora för ett land att hantera på egen hand. Så genom rescEU kan vi stärka vår gemensamma kapacitet, säger Christos.

Utveckla bättre försvar

EU kommer alltså både bistå medlemsländerna ekonomiskt för att öka deras individuella kapacitet men även bygga upp ett gemensamt skyddssystem som kan rycka ut när ländernas eget inte räcker till.

Sverige hade tur att det inte var fler länder som behövde hjälp under samma period. Då hade vi kanske blivit utan. Men med det nya systemet kommer EU stå bättre rustade inför framtida katastrofer. Något vi enligt Christos kommer behöva med ett extremare klimat

– Vårt nuvarande system har nått sin gräns och vi måste förbättra vår gemensamma kapacitet efter hur situationen ser ut idag.

Relativt billigt system

Sverige och de andra medlemsländerna är för att det nya systemet införs och Christos säger att det ska vara aktivt redan till nästa sommar. Eftersom systemet även bygger på att medlemsländerna redan har ett eget försvar kommer själva kostnaden för att införa systemet vara relativt låg.

– Samma typ av system i enbart USA kostar miljarder. Men vi i EU begär enbart 250 miljoner euro de närmsta 2,5 åren för att få igång systemet, säger Christos.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste