Michelin vill utveckla däck av trä

Den franska däcktillverkaren Michelin ser nu på möjligheten att ersätta olja med träfiber i däck. 

 

Trädäck kan rulla ut på vägarna inom två år, enligt däcktillverkaren. I en intervju med Motoring säger Cyrille Roget som är kommunikationsdirektör för Michelin att det inte handlar om någon dröm, utan att produktionen kan vara igång redan 2020. Michelin ser även på möjligheterna att använda 3D-skrivare för att förlänga livslängden av däcken. 

Fördelar med trädäck

Däcken kommer förvisso fortfarande innehålla gummi men Roget säger till tidningen att en inblandning av träfiber i däcket har en rad fördelar. Bland annat innebär träinblandningen ett minskat beroende av oljan samt ett mindre transportavstånd till råvaran.  Han tror även det kan innebära en lägre produktionskostnad. 

– Träd växer överallt. Det innebär att du ger alla möjligheten till lokalt inköp. Och träd är förnybara, säger Roget till carsales.com.au.  

3D-skrivare

I framtiden kan även 3D-skrivare öppna upp nya möjligheter. Tanken är att en bil ska kunna använda samma däck genom en livstid. Dessa däck ska sedan kunna förnyas när gummit blir utslitet. Roget menar dock i intervjun att en realistisk tidsplan för detta är först om 10–15 år om inte det sker stora teknikkliv inom 3D-skrivning. Framförallt måste 3D-processen bli mer industrialiserad för att det ska bli lönsamt. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 juli 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste