Även skogsbränder i Finland och Norge

Det är inte bara i Sverige som skogsbränderna härjar, även grannländerna kämpar mot bränder, om än inte i lika stor utsträckning.

I stora delar av Jämtland ligger ett rökdis från skogsbränderna. Även i Norge och Finland pågår skogsbränder, men inte i samma omfattning. Foto: läsarbild 

Skogsbränderna i Sverige har fått stor uppmärksamhet, men även våra grannländer är drabbade. Bränderna där är ännu inte lika omfattande i vare sig frekvens eller storlek, men i Finland föreligger risk för skogsbrand över hela landet. Till helgen väntas dessutom ett åskväder dra in över Finland, vilket kan förvärra läget.

Finland

I Finland råder det risk för skogsbrand i hela landet med ökad risk längre norrut och varning för  skogsbrand har utfördats och gäller i hela landet under torsdag och fredag samt vid västkusten och i Lappland även under helgen, skriver Yle

Under onsdag brann det på flera platser i sydvästra Finland, brändernas omfattning är dock oklara.

Under torsdag förmiddag blev en av Finlands största pågående skogsbränder inringad av rädningstjänst. Skogsbranden täckte som störst 70 hektar. Branden har härjat i Pyhäranta, i sydöstra Finland. Under onsdag kväll och natten till torsdag evakuerades ett tjugotal byggnader med invånare, men inga fler evakueringar är aktuella, rapporterar Svenska Yle. 

 

Norge

Norska brandmän har de senaste dagarna jobbat frivilligt för att släcka bränder i Sverige och Norge har sänt sex brandhelikoptrar för att bistå Sverige. Men även i Norge brinner det på sina håll.

Under förra veckan härjade flera skogsbränder i södra Norge och det brann i såväl Aust-Agder och Oppland, dessa är nu under kontroll. I Vermundsjøen, Hedmark, västra Norge i höjd med Mora, brann 30 hektar skog och åtta hushåll evakueras. Branden är nu under kontroll, rapporterar NRK.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 juli 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste