Slutet nära för Sveriges äldsta ek

Kvilleken, känd som Sveriges äldsta ek, tycks bara ha några år kvar i livet.

Kvilleken för ett par år sedan då den fortfarande hade en grön krona. Foto: Mostphotos

Kvilleken eller Rumskullaeken som den också är känd som, är över 13 meter i diameter och över 1000 år gammal har bara år kvar i livet, det rapporterar Vimmerby tidning

– Jag trodde inte att den skulle klara sig till den här sommaren, men den har en kvist med gröna blad fortfarande, äger Torsten Ungsäter som har varit tillsynsman över Kvill naturreservat och -park samt Rumskullaeken under flera år till tidningen

Trots den varma och torra sommaren lever eken ännu och Vimmerby tidning skriver att man under vår och sommar har bearbetat jorden runt om samt tillfört extra näring för att ge Rumskullaeken så bra förutsättningar som möjligt att klara sig i ytterligare några år. Man har även bytt ut det järnband som används för att förhindra sprickor i eken, eftersom bandet visat sig strypa eken.

Men även om slutet nu ser ut att vara nära kommer eken på sätt och vis fortfarande leva vidare.

– Eken får nu dö i frid, och vi får låta tiden ha sin gång. Den kommer leva vidare även när den är död och stå kvar där i många år som ett monument och bära liv till många olika insekter, säger Torsten Ungsäter.

Om du är intresserad av skogshistoria och samtidigt har planerat in att se Kvilleken inom en nära framtid kanske Skogshistoriska Sällskapets exkursion till Norra Kvills nationalpark och Kvilleken den 13 september kan vara ett intressant tips. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste