IBM miljoninvesterar i svensk skogsteknik - Ny teknik ska höja värdet på den svenska skogen

Start-up företaget Svensk Skogsdata skapar unika fingeravtryck av trädets ändyta. Förutom ursprungsmärkning öppnar det upp för förädling på den svenska marknaden, menar Jonny Edvardsson, som är en av de två grundarna.

 Kombinationen av årsringar och struktur ger ett unikt id för varje enskilt träd. 
– I dag vill man veta var potatis och jordgubbar är odlade, det borde vara lika naturligt med skogen. Men man har inte kunnat erbjuda den möjligheten förrän nu, säger Jonny. 

När det gäller att komma med nya idéer ligger Sverige bra till internationellt. Skype, Spotify och Cellink är några av de svenska företag som fått världsgenombrott. Sveriges unika positionering var också anledningen till att teknikjätten IBM vände blicken mot svenska startups för framtida samarbeten förra året då de anordnade ”IBM Startup partner of the year 2018”. Vinnaren blev Svensk Skogsdata, ett småländskt företag som med hjälp av bildanalys tar fram träds unika fingeravtryck.   

Unikt fingeravtryck

Svenskt Skogsdatas grundare och vd Jonny Edvardsson ser partner­skapet som ett genombrott för svensk skogsindustri. 

– IBM hade beslutat att satsa på entreprenörer från Sverige som var i uppbyggnadsfas och hade intressanta idéer rent allmänt. Svensk Skogsdata ligger i framkant på tekniksidan med bildanalys i världsklass och vi jobbar med dataflöden över hela världen, säger Jonny. 

Samarbetet med IBM syftar till att på ett mer effektivt sätt automatisera informationen som finns lagrad i molntjänsten. Molntjänsten är nämligen vital för företagets affärsidé: att skapa unika fingeravtryck för varje enskilt träd. 

Korsbefruktning

Svensk Skogsdata, som grundades september 2016, är en nykomling inom den pågående digitaliseringsvåg som böljar fram inom skogsbranschen. Men till skillnad från många andra start-ups inom skogsindustrin har man även samarbetspartners inom andra näringar, där IT är en av dem. Eller som Jonny uttrycker det ” en korsbefruktning av skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap”.

– Korsbefruktning är en av de grundläggande värderingarna som genomsyrar hela företaget. De två grundarna har helt vitt olika kompetenser. Den ene har djup skoglig kompetens och den andre lång erfarenhet från forsknings- och den internationella företagarvärlden. Kompetensen till styrelsen och aktieägargruppen har också valts för att kunna berika och vidareutveckla företagets koncept och marknadspotential, förklarar Judith Maria Rendahl, pressansvarig vid företaget.

Minska illegal avverkning

Tekniken som Svensk Skogdata tagit fram har flera användningsområden i framtiden menar grundarna, men de satsar mest på är att skapa ett spårningssystem som syftar till att minska den illegala avverkningen i världen. Vid illegal avverkning är det i dag nästintill omöjligt att upptäcka eventuellt fusk då det är så pass många steg innan stocken når konsument. Men med Svensk Skogsdatas skapas ett osynligt fingeravtryck som laddas upp i molntjänsten och som sedan kan följas i varje led. 

– Vi har en produkt som är användbar över hela jordklotet. Vi påverkar hela världen vad gäller miljö och FN:s hållbarhetsmål, säger Jonny. 

När rotänden fotas i sågverket söker den tillhörande appen igenom molnbanken för att se om det finns en träff i bildbanken. 

Fördelar på hemmaplan

Jonny menar att förutom illegal avverkning kan tekniken även användas i svenska förhållanden. I Sverige handlar det därför framförallt om att kunna erbjuda slutkunden ytterligare information om varifrån trädet kommer, något han är övertygad om att kunden är beredd att betala extra för. 

– Jag pratade med en som sålt sågat virke i England, han menade att det finns absolut ett ökat värde om varje bräda är spårbar. Det skulle enligt honom handla om 20–30 pund extra bara för spårbarheten. Det handlar om att få en kvalitetsprodukt som ingen annan har, säger Jonny. 

I Sverige kommer man istället för att använda kameror manuellt så kommer kamerorna på skördaraggregatet som tar bilder på stockänden vid kapet och Jonny menar att det finns en rad utvecklingsmöjligheter. 

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man vill ha för information om enskilda stockar. 

Ökat värde

Idén till företaget startade redan för ett tiotal år sedan då Jonny arbetade som uppköpare vid en fanérfabrik i Småland då han utvecklade ett manuellt system. – Kunden är de skogsavverkande företagen i första hand. Det är de som får ett ökat värde genom hela värdekedjan genom att erbjuda marknaden det här. Då kan vi hålla ihop kedjan bättre, säger han. 

I framtiden menar Jonny att det därför är fullt möjligt att som kund kunna få information om exakt växtplats för varje träbord på IKEA, var i världen det än kommer ifrån. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste