Allt fler skador på kulturlämningar

Skador på forn- och kulturlämningar har ökat med fyra procent jämfört med förra året, visar en uppföljning som Skogsstyrelsen har gjort.

Skadorna inträffar trots att uppföljningen har skett på områden där lämningar var kända och registrerade. Vanligaste skadan är sönderkörningar i samband med markberedning som också orsakar de svåraste skadorna.
Foto: Teresia Borgman

Skogsstyrelsens uppföljning av skador på forn- och kulturlämningar visar att var femte lämning i skogen har skador som är orsakade av skogsbruket. Nu vill Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist se en förändring.

– Så här kan det inte fortsätta år efter år att delar av vår historia bokstavligt talat körs sönder i skogen. Vi måste nu ha en nära dialog med aktörerna för att vända trenden. Det handlar om skogsbrukets förtroende, säger han i ett pressmeddelande.

Omkring 400 avverkningar har följts upp i Sverige och skador på registrerade kulturlämningar har granskats.

– Vi såg en liten förbättring förra året, men i årets statistik kan vi se att det inte var en positiv trend. Några säkerställda generella förbättringar ser vi inte över tid och ett bekymmer är att de beslut som länsstyrelserna fattar om hur fornlämningar ska skyddas inte följs, säger AnnKristin Unander, inventeringsledare på Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste