Träbaserad 3D-skrivare revolutionerar kajakbranschen

En specialdesignad ­kajak­ som skrivs ut på några timmar, och dessutom är gjord av trä? Det låter utopiskt, men just detta är faktiskt snart möjligt i värmländska Sysslebäck.

 

Miljötänk, hållbarhet och snygg design är nyckelfaktorer bakom Pelle Stafshede företaget Melker Kayak. Nu tar företaget ytterligare ett kliv i miljötänket genom att starta produktion av kajaker gjorda av svenskt sågspån och produktion i värmländska Sysslebäck. Foto: Elin Fries

I och med The Wood Regions storsatsning på 3D-printare som kan matas med sågspån har flera nya möjligheter öppnats upp för innovativa entreprenörer. En som tidigt såg ­möjligheten med 3D-skrivaren är Pelle Stafshede som är grundare till Melker Kayak.

–När jag kom i kontakt med The Wood Region och började prata med dem insåg vi att det är möjligt att tillsammans kunna skapa ett så pass stort objekt som en kajak är, berättar Pelle.

Förutom miljöaspekten innebär projektet en möjlighet att börja kundanpassa kajaker på ett sätt som skulle kunna revolutionera kajakbranschen.

Pelles företag Melker Kayak är i dag ett av de mest expansiva på marknaden och Pelle själv har blivit ett välkänt namn inom kajak-Sverige. Han fick idén att börja tillverka kajaker efter en 15 års lång karriär inom it- och reklambranschen. Arbeten som förvisso gav bra betalt men kändes inte stimulerande längre och han började fundera på olika idéer. Under hela arbetslivet hade paddling och friluftsliv varit lite av en ventil i tillvaron och det slutade med att valet föll på att skapa ett nytt kajakmärke.

– Jag ville inte göra det som alla andra gjort. Jag vill göra det jag brinner för, en miljömässigt bra produkt med riktigt schysst design och bra egenskaper, säger han.

Svenskt sågspån

Fram tills nu har varumärket varit tätt förknippat med bambu, men nu startar produktionen av kajaker gjorda av svenskt sågspån. Något som passar väl in i företagets miljöprofil.

– Närheten till materialet är en stor del av en minskad miljöpåverkan. Numera betraktas sågspånet som waste. Det är helt biobaserat och det känns högst naturligt att ta det som är nästgårds, säger Pelle.

Att det faktiskt är ­möjligt att skriva ut fullstora kajaker beror på The Wood Region i Sysslebäcks senaste inköp, en av världens största 3D-skrivare. Skrivaren matas med WPC, ett material som består av sågspån och biobaserad plast. Med andra ord är det bara råvaran som behöver fraktas, och kajakerna kan produceras lokalt i Värmland.

Förutom miljöaspekten erbjuder 3D-skrivaren helt nya möjligheter för paddlare.

– Vi kommer kunna skapa en fullkomligt kund­anpassad kajak. På hemsidan kommer man kunna fylla i mått, längd, vikt, önskemål och behov. Det går även att anpassa komfort, sittutrymme och det som är viktigt för kunden. Det går att skräddarsy en helt personlig kajak efter kroppen. Om den ändå inte känns helt bra när man prov­paddlar kommer det gå att mala ned den igen och göra önskade ändringar och skriva ut en ny. Produktionstiden är så pass kort, säger Pelle.

Nästa steg

Projektet är i en utvecklings­fas och för tillfället skrivs kajakerna ut i två delar för att sedan sättas samman. Redan nu har en testkajak sjösatts med gott resultat och försäljningen beräknas starta redan nästa år.

– Det långsiktiga målet är att arbeta med så lite miljö­påverkan som möjligt, säger han.

 

Läs mer: Gryende outdoor center med utgångspunkt från trä

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 juli 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera