Ny mötesplats för kvinnor och icke-binära i skogssektorn

Nu har ett nytt nätverk startats för att kvinnor och icke-binära inom skogsbranschen ska kunna utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.

I det nystartade nätverket "Kvinnor och icke-binära i skogssektorn” kan medlemmar träffas och utbyta erfarenheter. Foto: Isabella Hallberg Sramek

Planerna på att starta ett nätverk har funnits länge, berättar Isabella Hallberg Sramek som är en av initiativtagarna till nätverket. Eftersom kvinnor såväl som icke-binära är underrepresenterade grupper inom skogsbranschen, finns de inte alltid kvinnliga kollegor eller icke-binära att utbyta erfarenheter med. Det vill initiativtagarna ändra på.

Isabella Hallberg Sramek är en av initativtagarna. Foto: privat

– Som kvinna verksam i skogssektorn finns det inte en självklar plats för den som vill nätverka och utbyta erfarenheter med andra kvinnor i sektorn. Det finns däremot nätverk för kvinnor i skogsindustrierna, skogsägarkåren samt till viss del för verksamma i enskilda bolag och organisationer, men just för kvinnor verksamma i skogsbruket, i bred bemärkelse, finns det inte en lika självklar plats att mötas på, säger Isabella.

Mötesplatsen är till för yrkesverksamma, eller blivande yrkesverksamma, där de kan inspirera och inspireras av varandra. Idag existerar mötesplatsen i form av en facebookgrupp vid namn ” Kvinnor och icke-binära i skogssektorn”.

–Vår förhoppning är att vi i denna grupp ska kunna samla alla sektorns kvinnor och deras ovärderliga erfarenheter och insikter. Om detta nätverk sedan utvecklas till en egen förening eller liknande, det får framtiden utvisa, men för nu är vi mest bara stolta över att kunna säga att det nu finns ett nätverk för kvinnor verksamma i skogssektorn, säger Isabella.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

”Vi är långt ifrån klara med arbetet”

I kölvattnet av #metoo har en debatt om jämställdhet blossat upp inom skogsbranschen, vilket bland annat lett till initiativet #slutavverkat. Med tanke på de berättelser som kommit in har Skogsaktuellt frågat olika skogliga aktörer hur de arbetar med jämställdhetsarbete inom sin organisation. Enkäten visar att de flesta organisationer är överens om att även om mycket har hänt de senaste åren är det fortfarande en bit kvar till en jämställd skogsbransch. 

Kommentera

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera

Senaste