Stora Ensos nya biokompositanläggning invigd

Nu har Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning börjat rulla på allvar.  

Invigningen ägde rum i Hylte bruk, strax utanför Halmstad i måndags med ungefär 150 gäster. Anläggningen invigdes av Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström, Hallands Landshövding Lena Sommestad, Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.  Foto: STORA ENSO.

Biokompositanläggningen innebär en investeringen på 12 miljoner euro. Med Stora Ensos biokompositer, DuraSense™ by Stora Enso, är det möjligt att minska mängden plast med upp till 60 procent och ersätta den med förnybara träfibrer istället.

– Biokompositer är ytterligare ett steg på vägen mot att ersätta fossilbaserade material. Det finns en stor potential för detta förnybara material, så det är med stor glädje vi idag invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning, sa Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef Stora Enso under invigningstalet. 

Användningsområdena för biokompositer är allt från konsumentvaror till industriprodukter, som exempelvis möbler, handverktyg, fordonsdelar, leksaker och köksredskap. Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste