Skogsbranden - Det här har hänt:

Släckningsarbetet med skogsbranden vid Rörbo utanför Sala fortsätter. Branden är ännu inte under kontroll men brandområdet har krympt under natten.

Släckningsarbetet vid Rörbo utanför Sala pågår för fullt. Foto: Thinkstock

Enligt Ekot är det just nu vindar i området som försvårar släckningsarbetet av branden. Släckningsarbetet återtogs nu under tisdagsmorgonen och då kunde man konstatera att brandområdet på 2x2 kilometer krympt till ungefär 1,5x1,5 kilometer, på grund av svalare temperatur och ökad luftfuktighet.

– Mellan tre och fyra har man jobbat sig in mot branden. Med kilformerat aktivt släckarbete, säger Robin Haglund, brandingenjör på Storstockholms brandförsvar som koordinerar släckningsarbetet till Ekot.

Stort pådrag

Det är ännu för tidigt att säga att branden är under kontroll och brandutvecklingen kommer vara beroende av vädret under dagen. En förväntad ökad vind kan ställa till det enligt Robert Haglund.

Det första larmet kom vid 14.30-tiden på måndagen och under kvällen arbetade totalt 43 enheter tillsammans med ett 50-tal hemvärnssoldater och brandförsvarets helikopter med släckningsarbetet. Enligt SVT evakuerade Polisen 25 boende i området under måndagen.

Viktig skillnad

Enligt braningenjör Robert Haglund skiljer sig den här branden från den som drabbade Västmanland 2014 på ett viktigt plan.

– Man har fått ut resurser snabbare på den här branden. Vi har snabbt kunnat ringa in branden så det finns ingen fri front, säger han till SVT.

Lantbrukare bistår

Även lokalt görs insatser. På LRF Mälardalens facebook-sida informerar man om släckningsarbetet som pågår och att lantbrukare bistår i hjälparbetet. Ungefär 10 gödseltunnor är igång och transporterar vatten och transportörer står redo om djur behöver evakueras från området. Man har även upprättat en kommunikationskedja genom Eleonore Marcusson som är ansvarig tjänsteman för krisberedskap och omsorgsgruppen i LRF Mälardalen.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste