Gryende outdoor center med utgångspunkt från trä

Att inte göra något halvdant utan istället ta höjd, det är filosofin bakom the Wood region i Sysslebäck. Med hjälp av en av Sveriges största 3D-printare skriver man ut friluftsprodukter i trä på löpande band i norra Värmland. 

 

The Wood region satsar på att bli ett skandinasviskt outdoor center som tillverkar friluftsprodukter i trä med 3d- skrivare. Nästa steg blir att investera i en turbo rotor för att torka sågspånet ytterligare.  Foto: Elin Fries

För fem år sedan började fröet till The Wood Region att gro i Sysslebäck. Den sista spånskivefabriken lades ned i Värmland och sågverken stod plötsligt med material som inte längre gav lika bra betalt. Det skapades en grupp inom Torsby kommun med utgångspunkten att hitta ett nytt användnings­område för sågspån. Resultatet liknar inte något annat: en 3D-printverkstad som gör friluftsartiklar i trä.

– Det handlar om att äga situationen, en del kanske tycker det låter konstigt att satsa på en 3D- skrivare på extrem glesbygd, men det är bara att bestämma sig, säger Hans Nilsson som är senior advisor vid The Wood Region.

Att det blev just friluftsartiklar föll sig naturligt, Torsby kommun har sedan tidigare profilerat sig mot friluftsliv bland annat genom att bygga Sveriges första skidtunnel. 

All 3D-tillverkning som är baserat på trä sker med gran och tall – dessa trädslag är ljusa och lätt att färga in. 

största 3D-skrivaren

Hans visar projektets senaste satsning. Det är inte bara en av världens största 3D-printare, den går dessutom att mata med biomaterial. Än så länge blandas biomaterialet med plast, men målbilden är att i framtiden helt använda sig av trä.  

– Skogen är viktig för oss, inte bara som sågtimmer. Att satsa på träprodukter genom en 3D-skrivare kan tyckas vara ett jävla konstigt sätt att göra något med en timmerstock. Kanske får det andra tänka på andra sätt? Att inspirera att göra andra saker och inte bara kopiera befintliga idéer. Vi tror inte på ett mellanting utan tar höjd med projektet, säger Hans. 

Hans Nilsson, senior advisor vid The Wood Region tror inte på att göra något halvdant. 

Egen materialframställning 

Förutom 3D-skrivarna har man en maskin som tillverkar eget biomaterial till skrivarna. Maskinen blandar sågspån med biobaserad plast som sedan används i skrivarna. Slutresultatet blir antingen pellets, som används i den stora skrivaren eller tunna strängar som används i de mindre modellerna. 

– Torrhetsgraden på spånet är avgörande. I dag ligger vi på mellan en till tre procent fuktighetsgrad, men vi funderar på att köpa in en tork för att få ner fukthalten ytterligare, säger Hans.  

Olika friluftsprodukter

I verkstaden skrivs vobblers till sportfiskare, individanpassade iläggs-sulor för alpinskidåkare, vindsurfingbrädor samt hela kajaker ut av olika 3D-skrivare. Kajakerna är det projekt som fått mest uppmärksamhet och en av anledningarna till att den stora 3D-skrivaren inhandlades. I nästa nummer av Skogsaktuellt berättar vi mer om historien bakom 3D-kajaken. Förutom friluftsprodukter tillverkas även specialhögtalare, rymdraketer samt delar till exklusiva bilar i ett samarbete med Karlstads universitet. Sammanlagt har ett 40-tal olika företag använt sig av 3D-printverksamheten. 

Roger Andersson arbetar med en av de mindre skrivarna för att göra en mindre prototyp av kajaken. Den större 3D-skrivaren tillverkar kajaker i fullstor storlek. 

Ingen begräsning 

Roger Andersson utvecklingsingenjör på The Wood Region visar de olika maskinerna. Efter den första kundkontakten ritas en prototyp upp i cad, ett program som kan illustrera objekt i 3d. Därefter kan prototypen skickas till skrivarna från datorn.  

– Med en 3D-print kan man tillverka nästan exakt det kunden vill ha med, dessutom är det rätt låg materialkostnad, säger han.

Han få medhåll av Alexander Nordvall som arbetar som produktutvecklare. Han tror definitiv man kommer se mer 3D-skrivare i framtiden, även de som arbetar i andra material än plast.   

– 3D skrivare är ett väldigt tacksamt verktyg för en designer – det går att få en färdig produkt redan samma dag. Det roligaste är att jag kan vara klar med en ritning en dag och ha en färdig produkt nästa, säger han. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 juni 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste