Ovanligt tidig vår

I stora delar av Svealand har björkarna redan slagit ut, vilket är 50 mil längre norrut än vad som var normalt för 100 år sedan. Det visar resultatet från Vårkollen, som genomfördes under Valborgshelgen. 

Våren är ovanligt tidig i år. Foto: mostphotos 

För fjärde året i rad genomförde Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Vårkollen under Valborgshelgen.

Tussilagons vårkoll. Längre norrut hindrar årets snötäcke utvecklingen för flera av våra tidiga vårtecken som tussilago. Därför har den hunnit ungefär lika långt som var normalt för 100 år sedan. Kartproduktion: Ola Langvall

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt som bygger på att allmänheten rapporterat in vårtecken. Tanken är att få en ögonblicksbild av hur långt våren kommit i landet vid Valborg, och jämföra denna ögonblicksbild med historiska data.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor vet vi att olika arter, och landets olika delar, kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi dokumentera hur naturens kalender påverkas på många olika sätt och Vårkollen är ett intressant bidrag till detta, säger Kjell Bolmgren (SLU), samordnare för Svenska fenologinätverket.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att Vårkollens resultat kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg för hundra år sedan. Ett resultat forskarna sett är att björkarnas lövsprickning ofta startade precis efter Valborg i södra Skåne för hundra år sedan. I år har lövsprickningen redan nått stora delar av Svealand trots att vårtemperaturerna dröjde i södra Sverige i år. Även sälgblommningen har hunnit en bra bit upp i Norrland, tid

Däremot har sälgens blommor, som ju sitter uppe i träden, redan slagit ut en bra bit upp i södra Norrland. Förr brukade den i medeltal bara ha nått till norra Svealand vid Valborg.

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste