Svenskt friluftsliv: lite kunskap och stort intresse

En av tre svenskar har svårt att navigera sig i naturen, samtidigt ökar intresset för naturnära upplevelser.

Lockande för många, men en tredjedel av svenskarna uppger att de känner sig osäkra att navigera med karta och kompass. Foto: Mostphotos

Nära hälften av svenskarna bedömer att de i dag lever ett aktivt liv utomhus. Men trots det växande friluftsintresset är det många som saknar nödvändiga förkunskaper kring navigation i skog och mark, visar en undersökning utförd av Upplevelseinstitutet på uppdrag av SILVA.

Undersökningen visar att upp emot var tredje svensk känner sig osäker på hur man navigerar sig i naturen med karta och kompass. Samtidigt ökar antalet räddningsaktioner. Förra sommaren fördubblades fjällräddningens uttryckningar jämfört med föregående år. Delvis beror detta på en ökning av antalet besökare i fjällmiljö, men också på bättre statistikhantering av Polisen.

– Att fler personer hittar ut i skogen och på vandringsleder är självklart väldigt roligt. Dock gäller det att komma ihåg att goda förberedelser och grundläggande navigationskunskaper är A och O för ett säkert friluftsliv. I dag finns det många bra kartappar och mobila GPS:er, men en kan inte alltid förlita sig på teknik som drivs av batterier om något oförutsett händer längs vägen. Spara på telefonens batteri för en eventuell nödsituation och navigera genom att använda karta och kompass. Vi arbetar aktivt för att höja den allmänna kunskapen och försöka bidra till att fler kan njuta av vår natur på ett tryggt sätt, säger Madelene Öhlin, marknadsansvarig på SILVA, i ett pressmeddelande.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste