Pris för skapandet av forum för varg

Naturvårdspriset delas ut årligen av ArtDatabanken. Årets pristagare är Mats och Karin Ericson för deras arbete med Vargsymposiet - en mötesplats för diskussion av vargfrågor. 

– Att årets naturvårdspris går till eldsjälarna bakom Vargsymposiet känns väldigt bra och jag hoppas att det också kan stimulera till fortsatt konstruktiv dialog i samhället mellan människor med olika åsikter i vargfrågan säger Ulf Gärdenfors, tf chef för ArtDatabanken i ett uttalande i samband med prisutdelningen. Foto: Thinkstock

Vargsymposiet startade 1994 och har vuxit till att bli en årlig mötesplats för kunskapsförmedling och diskussioner om våra stora rovdjur och de problem och möjligheter som följer i rovdjurens spår. Symposiet har samlat såväl forskare, politiker, tjänstemän, representanter för organisationer, jägare och renskötare. 

– Det som varit slående med vargsymposiet är att människor med helt olika syn på varg och rovdjur har mötts och diskuterat. Diskussionerna har fått baseras på fakta med mindre propaganda för eller emot vargen. Det är upplyftande, menar Henrik Thurfjell, ArtDatabanken, i ett pressmeddelande. 

2018 kommer dock bli det sista Vargsymposiet. Grundaren Mats Ericson menar att numera finns det många forum där vargfrågorna kan diskuteras och att det  Det fanns det inte när Vargsymposiet drogs igång.

– Mitt fritidsintresse har blivit mitt jobb. Min önskan är att öka människors kunskaper om och känsla för vår natur, säger Mats, i pressmeddelandet. 

Juryns motivering:

Karin och Mats Ericson tilldelas ArtDatabankens Naturvårdspris 2018 för sitt tålmodiga och inspirerande arbete med att under 25 års tid ha organiserat och genomfört Vargsymposiet i Vålådalen. Vargsymposiet har varit en unik mötesplats mellan människor som är intresserade av de stora rovdjuren eller arbetar professionellt med dem. Den svenska rovdjursförvaltningen och debatten har genom Vargsymposiet tillförts många viktiga fakta och erfarenheter. Den heta rovdjursfrågan har avspeglats med föredrag och väl genomförda debatter samt analyser av orsaker till konflikter och hur man kommer vidare i frågan. Betydelsen av Vargsymposiet går inte att överskatta.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste