Win-win med praktik på plantskolan

Det är ovanligt kallt utanför Svenska Skogsplantors lokaler i Vibytorp, men väl inne slår värme och skratt emot en.  Här jobbar Andemeskel, Ali, Msgna och Yourdanis med att paketera plantor i ett integrationsprojekt som hyllas av både arbetsgivare och arbetstagare.

 

Örjan (till vänster) berättar att sedan några år tillbaka har Svenska Skogsplantor i Vibytorp utvecklat ett allt tätare samarbete med Arbetsförmedlingen. Sedan i höstas har  Andemeskel, Ali,  Yourdanis  och Msgna arbetat på Svenska Skogsplantor. De berättar att arbetet på plantskolan har varit ett sätt att komma in i det svenska samhället och samtidigt har de lärt sig bättre svenska.

Örjan Bilock är platschef på Svenska Skogsplantor i Vibytorp. Han är lättad när han berättar att nyligen blev det klart att nyanlända Andemeskel Gebreamlak, Ali Abdu, Msgna Tesfamikael och Yourdanis Teklehaiman har fått förlängda nystartsjobb vid Vibytorps Plantskola. Han förklarar att det blir allt svårare att få tag på kompetent arbetskraft under högsäsongen.
– Nu är det klart att de kan jobba klart fram till sista april, sedan får vi se hur det blir. Egentligen beror det på hur odlingssäsongen artar sig, säger han.

Brist på arbetskraft

Yourdanis Teklehaiman arbetar med att sortera plantor. Det är under vintern som plantskolans verksamhet är som mest aktiv, framförallt krävs det extra arbetskraft för paketering av plantorna. 

Vintern är den mest intensiva perioden för plantskolan. Varje år förmedlas omkring 16 miljoner plantor och under vintern ska allt paketeras. I vanliga fall arbetar runt elva personer med plantverksamheten men under vinterns högsäsong behövs ytterligare sex personer för sortering och paketering av plantorna. Under vinterhalvåret är produktionen igång dygnet runt och arbetet sker i skift. – Det kräver att vi har tillgång till extra arbetskraft under högsäsongen vilket inte alltid är så lätt berättar Örjan som har över 30 års erfarenhet av branschen.
– Vi har ambitionen att vara delaktiga i samhällsutvecklingen och vår verksamhet som har en del enklare och säsongsrelaterade arbetsuppgifter är väl lämpad som ett första steg in på arbetsmarknaden. Vi ser därför stor potential i de nyanlända som ofta har kunskapen vi efterfrågar samtidigt som de har ett behov av att komma in i ett nytt arbetsliv och lära sig språket, vilket är nyckeln för dem och vidare anställningar, berättar han.
Sedan några år tillbaka har plantskolan utvecklat ett allt tätare samarbete med Arbetsförmedlingen.
– Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och har även samarbete med den lokala gymnasieskolan. Förutom nyanlända, har vi ungdomar som kommit snett och som behöver ett andrum från pluggandet. Vi har väldigt bra erfarenhet från samarbetet, säger Örjan Bilock.  

Lyfta fram

Andemeskel, Ali, Msgna och Yourdanis kommer alla från Eritrea, men lärde känna varandra först när de började arbeta på plantskolan eftersom de kommer från vitt skilda regioner. Sedan, de under 2016 och 2017, flydde från vad som brukar kallas för världens hårdaste diktatur, har de fram tills nu flyttat mellan olika flyktingförläggningar. Nu hoppas de att få stanna i Hallsberg, mycket tack vare arbetet på plantskolan.
– För mig är det dels ett sätt att komma in i det svenska samhället och även att lära mig svenska, säger Msgna, som jobbade med jordbruk i Eritrea.
Yourdanis instämmer, i Eritrea arbetade hon som hårfrisörska. Det här är det första arbetet hon haft sedan hon kom till Sverige.  
– En av de roligaste sakerna med samarbetet med arbetsförmedlingen är att få se hur människor växer. Många nyanlända som kommer hit är ofta tysta från början, men allt eftersom blommar de ut. ­
– Det märks att de tvingats leva under förtryck där inga åsikter tilläts i Eritrea. Från början viskade de och hade svårt med ögonkontakt, säger Örjan Bilock.
Nu är läget ett helt annat, i lokalen skämtas det friskt och hälsas glatt när vi kommer.
– För oss har det verkligen varit en win-win situation, där vi fått kompetent och trevlig arbetskraft och de fått en sluss in i det svenska samhället, säger Örjan.

 

Svenska skogsplantor ingår sedan 2003 i Sveaskogskoncernen och har cirka 100 anställda. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste