Teknik i skogen: Långsiktiga relationer en framgångsfaktor för familjeföretaget

Henrik Johansson och Anna Johansson är tredje generationen som driver Trejon. Trejon är bland annat aktuella med deras senaste nyhet Multiforest New edition som visades upp för första gången under hösten.

Johan Schols, Anna Johansson och Henrik Johansson berättar mer om om Trejons senaste nyhet: Trejon Multiforest New edition. 
 

I dag drivs Trejon av syskonen Anna och Henrik Johansson, den tredje generationen som driver verksamheten. Företaget har rötter tillbaka sedan mitten av 40-talet då entreprenören Signar Johansson startade ett företag med sex anställda, inom VVS och senare bensinmacksindustrin. Det första generationsskiftet skedde i början av 70-talet då Signars tre söner Håkan, Lennart och Roland tog över företaget. Det var också nu som det Trejon vi är vana vid i dag började växa fram.

 I Trejon Multiforest har skogsvagnarna fått betydligt större lastarea än sina föregångare (i genomsnitt ca 0,25m2 större jämfört med föregående modell). Serien har nya hjulaxlar med ökad kapacitet och fler enklare alternativ för olika bromssystem. Dragbommen är nu bultad och är justerbar mellan hög och låg position. Även dragöglan, i DIN-standard, 

– Företaget utvecklades allt mer till att bli en renodlad tillverkare och leverantör av maskiner inom lantbruk, skog- och entreprenadverksamhet. I början på av 80-talet flyttade verksamheten till Företagsvägen i Vännäsby, Västerbotten. I samband med flytten gav de tre bröderna även Trejon sitt nuvarande namn som kommer av ”Tre Johansson”, säger Henrik Johansson.

Bankarna på Trejon Multiforest - New Edition är förstärkta och utrustade med räfflade ytor som ger stabilare last, samt öglor för enkel lastsäkring.


Han berättar att under 80-talet tog företaget även steget från att vara en lokal aktör till en nationell nivå och startade den första egna produktionen. 1986 tillverkar man 220 stycken Trejon Optimal Snöfräs och under de kommande åren växer produktionen. I slutet av 1990-talet blir Trejon största enskilda ägare av en produktionsanläggning i Tabivere utanför Tartu i Estland. I och med att produktionen flyttar växer produktsortimentet av maskiner snabbt och i dag sysselsätter anläggningen 70 anställda.
– Det stora steget in i skogsbranschen tog Trejon 2009 då man under Elmia Wood i Jönköping premiärvisade Trejon Multiforest skogsprogram, berättar Anna Johansson.
Multiforest är ett komplett program av skogsvagnar från 6,5–16 tons totalvikt – samt vik- eller parallellkranar från 4,8–9,0 meters räckvidd. Produktionsanläggningen i Tabivere har samtidigt byggts ut i flera omgångar för att klara den stora efterfrågan och det utökande produktsortimentet av Trejon Optimal och Trejon Multiforest.


Vilken är er senaste nyhet?
– Vår senaste nyhet är inom skogen, Trejon Multiforest New edition som visades upp för första gången på Elmia Wood 2017.  Vi har fem modeller av centralramsvagnar och en dubbelramsvagn. Dubbelramsvagnen passar bland annat utmärkt ihop med vår större kranserie S-line då själva vagnen har en högre egenvikt för att klara kranlängder upp till nio meter. Trejon Multiforest ökar volymerna i Sverige och övriga Europa och vi ser en stor potential inom området. 2009 hade vårt skogsprogram Trejon Multiforest premiär, efter att våra återförsäljare under ett antal år efterfrågat ett bra skogsprogram från Trejon. Vi började planeringen med att ta fram Trejon Multiforest redan 2007 med att utöka utrymmet i produktion och montering med en större utbyggnad, två år senare stod fabriken klar och vi var nu beredda att ta nästa steg tack vare den utökande kapaciteten. Istället för att bromsa oss ur lågkonjunkturen 2009 tog vi möjligheten att satsa och utvecklade skogsprogrammet Trejon Multiforest, säger Johan Schols, försäljnings och marknadschef vid Trejon.


Hur skiljer sig ert företag från andra?
– Vi har ett familjeperspektiv som genomsyrar hela vår verksamhet och vill fortsätta vara ett företag våra kunder kan känna att de litar på. Som ett familjeföretag vårdar vi företagets rykte extra mycket, vilket vår låga personalomsättning är ett tecken på. Hos oss går företags- och lånsiktighetsandan hand i hand och vi satsar på långsiktiga relationer, vilket våra slutkunder känner av, säger Henrik.


Vilken är er typiska kund?
– Vår typiska kund är små till medelstora privata skogsägare, ofta självverksamma med småskaligt skogsbruk, säger Anna och berättar att kundgrupperna växter och att Trejon även får allt fler kunder som är enskilda företag som utför uppdrag åt andra, exempelvis tätortsnära skogstjänster.


Vilka trender kan ni se inom er bransch?
– Dagens kunder ställer allt högre krav på komfort och användarvänlighet, precis som i resten av samhället, vilket vi tror är en trend som kommer att hålla i sig. Tekniken kommer vara på en helt annan nivå om tio år, och förmodligen kommer vi se maskiner som både är enklare och komfortabla att hantera. Trenden går mot att man gör allt mindre för hand. Vi tror att våra skogsvagnar och styrsystem kommer utvecklas. Likaså materialutvecklingen, där det kommer bli mer fokus på att producera med bättre stålkvalitéer. Det kommer bli viktigare för fler producenter att få ner vikten, och att använda rätt material på rätt plats, säger Henrik.
– Dessutom kommer förmodligen trenden fortsätta, med allt större lantbruk och därmed allt större ytor att hålla öppna. Det kommer fortsätta finnas mycket mark i träda vilket ställer krav på rätt maskiner, både för att hålla vägkanter och åkermarker öppna, säger Anna.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste