DEBATT. Fler skogsföretagare behövs - inte bara skogsägare

Varför heter det skogsägare, inte skogsföretagare? Men inte rörägare utan rörmokare? Kanske för att en ägare inte behöver göra något, det gör däremot en företagare eller en mokare. Det är hög tid att ta för sig, menar Ola Engelmark, aktuell med boken En skog av möjligheter.

Ordet leder tanken. Ordet skogsägare avslöjar förväntningarna: en enskild skogsägare ska tillhandahålla råvaran virke, köparen sätta priset. En lika bakvänd som ur­­åldrig modell. Men när en företagare som rörmokare säljer sina produkter och tjänster, sätter den också priset. Helt rimligt och accepterat i ett modernt samhälle.

Foto: Fredrik E. Hofgaard


Har du gått med på att sälja till virkesköparens pris? Du kunde ha sagt nej. Istället tagit företagarrollen på allvar, en enskild skogsägare är registrerad företagare. Du kan ha egna affärsidéer, sätta verksamhetsmål, sikta på nya mark­nader, produkter, tjänster, sätta egna priser. Allt handlar om förädling, höja värdet på skogsmiljöer och resurser. Att kunna leva av din skog.


Sågade, hyvlade bräder ger större intäkt än en stock. Fönstervirke från senvuxen tall, ännu mer, och mer igen av själva fönsterkarmen eller stolar och bord du tillverkat. Och stugan du timrat för att sälja upplevelser och skogsbad. Vill du sälja jakt, träningsläger, vedsvampsvandringar i gammelskog? Det mesta är möjligt. Men det bygger på att du har skogar med olika trädslag, ålder, många olika växter och djur. Då växer affärsidéerna. I likadana, jämngamla skogar som granplanteringar finns endast en affärsidé, ingen variation. Där är allt tänkt till industrin när du som äger granarna är borta, färdig, kostat på plantering, viltskydd, hjälpplantering, röjning, gallring. Då tar nästa ägare över, kanske avverkar eller ej, beror på världsläget. Men vill du ha glädje och inkomster av din skog idag ska du ta för dig, inte vänta.


Ännu bättre, det behövs inga reformer. Skogsvårdslagen ger frihet, kunskap och entreprenörs­anda ger möjligheter. Det skulle ge många nya arbeten på landsbygden. Nätverk, kurser, utbildningar via LRF  Skogsägarna, studieförbund, folkhögskolor, bidra med mer kunskap och fler idéer. Alla enskilda skogsägare kan hjälpas åt med en synvända, det är angeläget och viktigt: öka förädlingen, skapa intäkter och arbetstillfällen idag; sköt skogen så att den är fortsatt mångfaldig till de ännu ofödda i ett okänt imorgon. Att vara skogsföretagare innebär både stora möjligheter och stort ansvar.


Vänta inte, se möjligheterna. Kliv fram ur den olönsamma granplanteringen, bli skogsföretagare!


Ola Engelmark
författare och skogsföretagare

 

Artikeln publicerades fredag den 13 april 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste