Skogsstyrelsen kräver Dollarstore på 800 000 kr

Lågpriskedjan Dollarstore har av förvaltningsrätten i Jönköping dömts till vite för bristande dokumentation enligt EU:s timmerförordning. Det var Skogsstyrelsen som uppmärksammade brottet.

Anna-Clara Sjöström, kontrollsamordnare på Skogsstyrelsen, menar att lågpriskedjan inte har brytt sig om att dokumentera varifrån det virke som kedjan använder kommer ifrån.

– Vi gjorde ett besök hos Dollarstore och insåg att de inte hade koll på sina papper. De hade heller inte kunskap om timmerförordningen. Trots två förelägganden har de inte gjort något åt situationen. Det har hänt med flera andra företag, men det är första gången som det döms ut vite, säger Anna-Clara Sjöström, till Market.

”Hela grejen är ju helt vansinnig”

Enligt Dollarstoregrundaren Peter Ahlberg stämmer inte uppgifterna som Skogsstyrelsen presenterar. Nu väntar en överklagan till kammarrätten.

– Hela grejen är ju helt vansinnig. Skogsstyrelsen vill att vi ska ha en fin pärm med "processer" där det framgår att vi inte jobbar med leverantörer som inte kan redovisa vart trädet är avverkat. Kan inte leverantören garantera trädets ursprung, då avstår vi från att köpa, säger Peter Ahlberg till Market.

Förordningen

Enligt förordningen måste företag som importerar varor från länder utanför EU som innehåller träråvara, bland annat kunna visa dokumentation som säkerställer att träden avverkats på ett lagligt sätt. Detta enligt de lagar som finns i avverkningslandet. Det kan handla om virke men också produkter som innehåller trä, till exempel möbler och pappersprodukter som muffinsformar och pappmuggar. I det här aktuella ärendet handlade det bland annat om tavelramar i trä och presentpåsar.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste