Även Finland drabbat av CWD

För första gången har ett fall avmagringssjuka hos hjortdjur (chronic wasting disease, CWD) konstaterats i Finland.
I Europa har avmagringssjuka hos hjortdjur tidigare konstaterats endast i Norge.  

Nu finns det bekräftade fall av CWD i såväl Norge som Finland. Foto: Mostphotos

Sjukdomen påträffades hos en 15-årig självdöd älg i Kuhmo, Finland. Undersökningen av älgen som har gjorts av Livsmedelssäkerhetsverket Evira och har bekräftats i ett EU-referenslaboratorium. Avmagringssjuka kan förekomma hos hjortdjur och sjukdomen leder alltid till döden. Det har inte funnits något känt fall där sjukdomen smittat människan. 


Sedan 2003 har förekomsten av CWD undersöks, men i och med det första bekräftade fallet intensifieras uppföljningen av sjukdomen i områdena Kuhmo och Kajanaland.

Avmagringssjuka hos hjortdjur 

CWD är en långsamt framskridande, progressiv sjukdom hos hjortdjur. Avmagringssjukan är en prionsjukdom som är besläktad med BSE-sjukan hos nötkreatur (bovine spongiform encephalopathy) och andra TSE-sjukdomar (transmissibla spongiforma encefalopatier). Sjukdomen förekommer allmänt i Nordamerika. Sjukdomen som älgen som påträffades i Kuhmo bar på är inte av den nordamerikanska, smittsamma formen av avmagringssjuka, utan av den form av sjukdomen som konstaterats i Norge och som sporadiskt påträffas hos enstaka hjortdjur.

Källa: Livsmedelssäkerhetsverket Evira

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste