USA inför tull på stål och aluminium

I går kväll stod det klart att USA:s president Donald Trump inför nya tullar på stål och aluminum. Tullavgiften blir 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

USA:s president Donald Trump meddelade igårkväll att tull kommer införas på stål och aluminuim. SSAB kommer nu inleda förhandlingar med amerikaska myndigheter om undantag. Arkivfoto: SSAB

– Vi vill skydda våra företag och våra arbetare. Om ni vill slippa tullen så flytta produktionen hit till USA, sade president Donald Trump i Vita huset, vid en presskonferens igår kväll, uppger SVT Nyheter.

Tullavgifterna ska börja gälla redan om 15 dagar enligt nyhetsbyrån AP.

Trump meddelande också att Mexiko och Kanada kan få lättnader om de pågående förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta faller ut väl ut, samt att även Australien kan skonas enligt Trump, uppger SVT. Enligt AP bjuds även övriga länder in till förhandlingar om eventuella undantag. Svenska SSAB uppger till SVT Nyheter att man kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland för att bevara de goda handelsförhållandena mellan länderna.

– Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär – från prissättning och investeringar till logistik och production för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt, säger SSAB:s vd och koncernchef, Martin Lindqvist, i ett pressmeddelande.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste