SCA planerar nytt bioraffinaderi

SCA kallar nu till samråd inför en möjlig ansökan om att starta en bioraffinaderifabrik i Östrandsområdet. Byggs fabriken kan den förse alla fordon i Västernorrland och Jämtland med bränsle.

Om SCA går vidare med planerna måste man få tillstånd från Mark- och miljödomstolen eftersom den nya fabriken kräver mer utrymme och det ska skapas genom utfyllnader i vattnet i Skönviken.

SCA har en tid kört en egen pilotanläggning i Obbola som de hoppas kunna skala upp till fullt fungerande biodieselindustri.

- Vi håller på att bygga ut den befintliga anläggningen i Östrand. Vi ser bioraffinaderiet som en ny produktlinje säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA. 

Byggstarten ligger dock fler år bort. Bara tillståndsprocessen kan ta upp ett år. 

Bioraffinaderiet ska kunna tillverka bensin och diesel och kanske även jetbränsle till flygplan. Mängden, 300 000 ton, vilket motsvarar allt behov av fordonsbränsle i Västernorrland och Jämtland.

– Det här är en mycket stor fabrik. Det blir den största från skogsråvara i Sverige och motsvarar ungefär 2 procent av alla drivmedel till vägtransporter i Sverige, eller lika mycket biodrivmedel som behövs för att försörja hela det svenska inrikesflyget, säger Gustav Melin på Svenska bioenergiföreningen till Sveriges Radio.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste