Brist på skogsmaskinförare

Trots satsningar för att höja intresset för gymnasie- och yrkeshögskoleutbildningar till maskinförare har skogsbranschen inte lyckats. Det finns inte tillräckligt många maskinförare.

– Vi försöker marknadsföra på alla håll, via sociala medier, arbetsförmedlingen, utskick, reklam och filmer, säger Åke Mattsson till SVT nyheter i Gävleborg.

Mattsson är ombudsman på GS-facket i Gävleborgs län och Älvkarleby kommun och är ansvarig för skogsavtalsfrågor. Han menar att bilden av skogsarbete är förlegad, att vissa tror att det är manuellt arbete som utförs med motorsåg. Maskinförare är ett högteknologiskt framtidsyrke där det finns jobb.

Moderna maskiner

På Slottegymnasiet i Ljusdal är naturbruksprogrammet med skogsinriktning som vanligt fullt. De 32 eleverna i klassen praktiserar med hjälp av moderna maskiner och samarbetar med företag.

Detta är faktorer som rektor Stig Martinsson menar bidrar till att eleverna får jobb efter utbildningen. Men ska gapet efter den äldre generationen fyllas krävs att fler utbildar sig på gymnasier eller yrkeshögskolor. Emil Hildingsson är sistaårselev på naturbruksprogrammet och säger till SVT att framtiden är ljus för den med skogsutbildning.

– Arbetsmarknaden är väldigt het inom skogen. De skriker i stort sett efter folk, säger Emil Hildingsson.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste