Fler kvinnor börjar jaga

På kvinnodagen uppmärksammar vi jagande kvinnor. Viste du att det i Sverige finns cirka 20 000 kvinnor som jagar och att de ökar i antal. Var femte person som tar jägarexamen är idag en kvinna.

 

Faktum är att av hela jägarkåren utgör kvinnorna sju procent vilket kan jämföras med tio procent i USA.

För Natasha Illum Berg, den mest namnkunniga professionella jägaren som Sverige har, är dock kvinnoaspekten inte så viktig.

- Det jag helst står för som jägare, är en människa som är jägare och som råkar vara kvinna, inte en kvinnlig jägare. Att jaga är för mig ett sug, en instinkt som kommer från det inre, inte en modegrej, säger Natasha Illum Berg i ett pressmeddelande.

Ebba Henning Planck som ansvarar för verksamheten i JAQT i Stockholms län, Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk, framhåller kvinnornas givna plats i skogen.

- Det skulle vara kul om vi var fler kvinnliga jägare. För mig som själv jagar mycket är det naturupplevelsen, avkopplingen ihop med spänningen och umgänget i jaktlaget som lockar med jakten.

 

Flest kvinnliga jägare

Stockholm är ett av de län som tillsammans med Västerbotten, Norrbotten och Jämtland som har flest kvinnliga jägare. Stockholm har 1 631 stycken jägarkvinnor. De flesta är med i JAQT och många deltar i aktiviteter som skytte, styckning, jakter och utrustningskvällar.

-Jag vill hellre vara symbol för att man ska leva naturligt som människa om man har glöden i hjärtat och instinkterna till det, än att stå för kvinnor säger Natasha Illum Berg.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste