DEBATT: #slutavverkat sammanfattar

En utebliven karriär, förminskande kommentarer och trakasserier. Som skogsutbildande kvinnor och verksamma inom skogsbranschen har vi alla nåtts av dessa historier.


När Metoo exponerade oegentligheter i andra branscher kom snacket även igång på våra arbetsplatser. Den 17 december 2017 startades skogsbranschens upprop, #slutavverkat.

Vår fantastiska bransch svärtas tyvärr ner av ett raster av gamla strukturer som ligger över hela näringen. Det visar de över 120 berättelser som kommit in under #slutavverkat. Machokultur, maktstruktur och tystnadskultur talades det om i uppropstexten. Berättelserna bekräftar att detta är verkligheten på många arbetsplatser och att följande mönster är tydliga:

  • Att kommentera en kvinnas utseende inte hör hemma i jobbsammanhang.
  • Att jargong och mängden harmlösa skämt tenderar att bli en övermäktig situation.
  • Svagt och frånvarande ledarskap på både arbetsplatser och utbildningar. I värsta fall pekar berättelserna mot att chefer och ledare bidrar till utanförskapet för kvinnor.
  • De drabbade är ofta unga, i början av sin karriär, på sitt första jobb eller på ett sommarjobb.

 

Förhoppningsvis kan berättelserna vara ögonöppnare för de som tidigare inte sett de strukturer och den maktordning som faktiskt råder. #slutavverkat har brytit i tystnadskulturen. Nu måste arbetsgivare och skolor ta sitt ansvar och jobba vidare.

Det börjar med den vardagliga jargonen, mellan kollegor och mellan medarbetare och chefer, såväl som i de beslutande korridorerna. Var metdvetna om att machokultren är en grogrund för sexism och trakasserier. Det kan börja med harmlösa skämt som sedan trappas upp. Bryter man machokulten tar man flera steg mot en mer jämställd och sunt arbetsklimat. Förhoppningsvis ska fler män inse att de tillhör en norm och det som är vardag för dem är i många fall en hög tröskel för kvinnor. Var medvetna om att jämställdhet är mycket mer än en numerär. Det handlar inte enbart om antal kvinnor eller andel kvinnor, utan om hur vi behandlar varandra. Det handlar om mänskliga rättigheter. Ett ansvarstagande ledarskap kan sätta ett tydligt stopp för skadliga beteenden. Nolltolerans måste råda.

Målet är att våra unga branschkollegor som just nu går eller påbörjar en utbildning ska välkomnas in i en förändrad bransch där kompetens och merit går före kön och kompis. Till sist vill vi skicka med en uppmaning till alla styrelser, ledningar och personalchefer: Det går att förändra. Sluta acceptera.

/ Initiativtagarna till #Slutavverkat

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste