Här blir sågverkens ratade virke till konst

Lekfullheten spirar i 79-åriga Leif Wikners verkstad i Persåsen, Jämtland. Här tillverkar han konst av träd som sågindustrin inte bryr sig om.

I hjärtat av Storsjöbygden hittade Leif Wikner byn Persåsen där han under snart femtio år bedrivit verksamheten Wikners, som har en speciell förkärlek för trä. Tillsammans med sin fru Margith köpte Leif den gamla skogsskolans lokaler och allt eftersom byggdes verksamheten upp med snickeri, stugby, hotell, konferensanläggning och restaurang. Foto: Elin Fries

Leif har ägnat hela sitt arbetsliv åt att skapa konst av trä, och att kunna upptäcka det vackra i det fula är något av hans specialitet. Leif håller upp ett äggformat föremål i björk.

– Jag vill ständigt lära mig på nytt, och med trä kommer inget föremål bli det andra likt, säger han och vrider sakta på ägget. Ena delen av ägget är blänkande slät medan det andra ser ut att ha imploderat.  

Han lägger ägget under ett roterande förstoringsglas. På nära håll påminner dess skiftande trädstruktur om ett fjällandskap.

Intresse visar vägen

Leif Wikners träföremål är unika och de flesta är tillverkade av trä med defekter, som sågverken inte kan använda i sin produktion.

– Defekter är mer intressanta. Det ”perfekta” trä-ägget har inte samma budskap som ett med defekter, menar han.

Men det är inte ett sökande efter det speciella som fört Leif dit han är i dag, snarare en blandning av lekfullhet och passion för trä. Samt slumpen.

– Naturmaterialet trä har potential att överraska och är väldigt äkta som material, säger han och tillägger att, i hans arbete, är förenklade lösningar på komplicerade konstruktioner ofta slutmålet.

Metoderna har ofta varit långt ifrån moderna, accepterade tillverkningsmetoder, men tar istället gärna avstamp i förfäders halvt bortglömda tekniker.

Passion för trä

För Leif symboliserar ägget livskraft, möjligheter och kreativitet.

För Leif började intresset att skapa föremål i trä redan i tidig ålder. 

– Jag har sedan jag var barn alltid varit fascinerats av träd och började som femåring följa med min far till slöjdsalen, berättar han.

Men att det var något han skulle ägna större delen av sitt yrkesverksamma liv åt var långt ifrån självklart. Född och uppvuxen i Kyrktåsjö, i nordvästra Ångermanland, utbildade han sig till lärare, precis som resten av hans familj gjort. Oväntat nog var det fotbollen som fick in honom på träslöjd. Under lumpen utmärkte han sig som en bra fotbollsspelare och fick förfrågan att spela för Myssjö/Oviken som vid den tidpunkten gått upp i division tre.

– Mitt krav var att jag och min fru Margith skulle få ett lärarjobb vid den lokala skolan, säger Leif.

En vecka senare var saken ordnad och flytten var ett faktum. Strax därefter kom han för första gången i kontakt med blåved, vilket kom att ha stor betydelse för hans framtida verksamhet. Blåved, är virke som angripits av blånadssvampar och missfärgats av detta.

Slumpen blev affärssuccé

På skolan där Leif arbetade fanns en slöjdsal och han försökte använda sig av det blånadsfärgade virket för att tillverka olika mönsterlimningar. Resultatet blev inte som han tänkt sig och han kastade in den missfärgade veden i elden. 

– Men vedbiten bildade ett så speciellt mönster i skenet från elden att jag tog ut den igen, berättar han.

Han började limma ihop det blåfärgade virket och skapade lampor av blånadsvirket. Det blev grunden för en långvarig affärssuccé och än i dag är det just lampor tillverkade av blånadsvirke som är bland storsäljarna. Efter det stora intresset frågade Leif sin fru Margith om han kunde få vara lärarinneman och leva på henne för att experimentera vidare med trähantverket. Hon sa ja. Sagt och gjort, paret letade efter möjligheter att etablera sig på, och valet föll slutligen på den lilla jämtländska byn Persåsen.

Modern verksamhet

Drygt 50 år senare har Leif Wikners verksamhet i Persåsen vuxit sig till en av Jämtlands större turistattraktioner. Den dagliga verksamheten drivs numera av Leifs söner och har förutom konst, inredning och trämuseum även övernattningar, restaurang och guidningar. Intresset för trähantverket löper som en röd tråd genom verksamheten, vilket inte minst avspeglas i sönernas innovativa sätt att använda trä inom modern inredning. Men Leif jobbar fortfarande kvar i verkstaden och intresset för trä är lika stort som någonsin tidigare:

– Jag hittar alltid någonting som engagerar min kreativitet med trä, säger han.

Leif beskriver sig själv som fotbollsentusiast och har följt Jämtlands fotbollslags framgångar den senaste tiden med stort intresse. Men han har inte gått på så många matcher, den tiden spenderar han hellre framför svarven med en besynnerlig träbit. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste