Rekordpriser på svenskt virke och massa

En rekordhög global konsumtion av trävaror och högre priser på pappersmassa än väntat är goda nyheter för skogsägarna. 

Den globala konsumtionen av trävaror är på rekordnivå och alla viktiga svenska exportmarknader går bra just nu. Foto: Elin Fries 

De senaste fem åren har inneburit stora förändringar för svensk skogsindustri. I dag genererar världskonjunkturen en enorm efterfrågan på pappersmassa och trävaror och det har gjort flera investeringar inom pappersmassa den senaste tiden. Södras Väröanläggning och SCAs nya fabrik i Östrand väntas öka vedbehovet med närmare fyra miljoner kubikmeter. Men det ökade behovet av massaved har även medfört att lagrena är de lägsta på 14 år, rapporterar Danske Bank. 

- Rekordpriset på pappersmassa är oerhört glädjande för nordisk skogsindustri som nu startar nya megabruk. Bristen på massaved var väntad men kom oväntat fort med ett vinterväder som drivit på problematiken. Nu gäller det att skogsägarna ökar avverkningen för att vi ska kunna säkra försörjningen till denna viktiga exportnäring, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige, i deras nyhetsbrev. 

Prishöjningar att vänta

En stor global efterfrågan efter trävaror innebär att sågverken har kunnat öka priserna de senaste 24 månaderna. Om höjningarna fortsätter fram till påsk är det den längsta ökningsperioden på trettio år. Även svenska virkeslager är mycket låga och indikerar därmed fortsatta prishöjningar på virke.

- Även om vi tror att priserna ska upp en bit till på både massa och trävaror så har skogsägarna ett kanonläge för avverkning nu. Timmer är det som ger mest flis i skogsägarnas plånböcker och nu är alla sortiment bra, men skogen är en volatil bransch och man vet aldrig hur länge det varar, avslutar Johan Freij, pressmeddelandet. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 februari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste