Byaföreningen jublar efter Komatsus flytt

I byn Tvärålund i Västerbotten är stämningen på topp. Efter långa förhandlingar är det nu klart att Komatsu flyttar hela sin verkstads- och serviceavdelning från Umeå till byaföreningens lokaler.

Nästa vecka påbörjas arbetet med restaurering av industrihuset i Tvärålund som till hösten kommer rymma hela Komatsus verkstads- och serviceavdelning. Förutom invändiga restaureringar kommer utsidan få sig en rejäl ansiktslyftning med ny, putsad fasad. Foto: Elin Fries

Flytten är ett resultat av en planering från byns sida som nu pågått i ett och ett halvt år. För åtta år sedan köpte den ideella byaföreningen byns industrihus som då stått tomt under en längre tid. Sedan dess har man jobbat hårt för att få långsiktiga hyresgäster i lokalen. I slutet av oktober förra året blev det klart att Komatsu flyttar sin verkstad från Ersboda i Umeå till Tvärålund. En flytt som innebär sex till sju nya arbetstillfällen i byn.


Klart i augusti

Anders Lundgren är ordförande i byaföreningen i Tvärålund. Han berättar att stämningen är på topp efter Komatsus besked.
 Foto: Privat

I augusti räknar Komatsu med att flytta in i de nya lokalerna. Byaföreningens ordförande Anders Lundgren berättar att förberedelserna tog fart på allvar under februari.
– Vi arbetar för fullt med att anpassa lokalerna efter deras verksamhet. Bland annat handlar det om en verkstadsdel, butik, lager och personalutrymmen, säger han.
Pengarna som byaföreningen får in i form av hyra kommer först och främst användas för att betala av lånen för investeringen, men på sikt hoppas Anders Lundgren att de kan användas för återinvesteringar i byn.


Närmre kunderna

Flytten är i sig något ovanlig i en tid då många företag istället flyttar verksamheten in till större samhällen.
– Med flytten till Tvärålund vill vi komma närmare kunderna. Det är inte i Umeå skogsmaskinerna finns. Vi ska växa i hela Sverige. Dessutom innebär det här en större anläggning än vår nuvarande, vilket möjliggör att på sikt öka antalet anställda, säger Ulf Nordström, eftermarknadschef på Komatsu.
Beskedet om Komatsus flytt har mötts av jubel, inte bara i Tvärålund utan även från kommunen och kommunledningen.
– Komatsus flytt är en del i Tvärålunds ambition att skapa en attraktiv bygd, och samarbetet med närings­livet är viktigt, säger Anders Lundgren.
Byaföreningen är aktiv på flera håll och har bland annat varit bidragande till att Tvärålund fick en tåg­perrong hösten 2014. Man har även startat ett projekt med hyreshus i byn för att göra byn mer attraktiv.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste