Mekanisk avvattningspress ska sänka kostnaderna
Det nystartade företaget Drinor har med hjälp av en mekanisk avvattningspress funnit ett prisvärt sätt att minska vattenandelen i biomaterial. I dagarna startar full produktion i deras demomaskin.
De senaste åren har användningen av bränslepellets ökat betydligt, men för att biomaterial ska kunna användas inom industrin krävs energikrävande processer för avvattning. Men det nystartade företaget Drinor kan vara en lösning på spåren. Deras idé innebär en kraftigt minskad energikonsumtion, något som både gynnar miljön och företagens plånböcker. Idén går ut på att använda ett mekaniskt avvattningssystem där valsar med högt tryck pressar ur vattnet ur biomaterial, vilket innebär ungefär 95 procent lägre energiförbrukning jämfört med konventionell avvattning.
Anläggning i Älvdalen
Företaget startade för drygt två år sedan och drivs i dag av civilingenjörerna Alexander Thelander och Carl Romlin samt Stefan Sobota som är innovatören bakom maskinen.
– Från början var tanken att använda avvattningspressen för att effektivisera transporterna av biomaterial, men vi insåg snart att det fanns betydligt fler användningsområden, säger Alexander.
Han är på plats i Älvdalen hos pelletstillverkaren RINDI där den första pilotmaskinen precis har installerats och försöket beräknas pågå i ett halvår.
– Maskinen är inställd och klar och nu genomför vi testkörningar och räknar med att kunna köra igång under februari. Vi siktar på att producera 60m3s/h, säger han.
För RINDI innebär samarbetet att den pellets som hamnar i torkanläggningen är betydligt torrare än vanligt. Eftersom torken på pelletsfabriker vanligtvis är stora flaskhalsar öppnar torrare råmaterial upp möjligheten för bättre kapacitetsutnyttjande.
– Ingen vill betala för transport av överflödigt vatten. Jag brukar jämföra processen med en blöt disktrasa. Istället för att hänga upp den blöta trasan och höja värmen i rummet kramar man ut vattnet först. Precis så fungerar vår produkt. En del vatten kommer fortfarande vara kemiskt bundet, men det är betydligt energieffektivare att först mekaniskt sänka vattenhalten innan termiska behandlingar slås på, säger Alexander.
Maskinen pressar ut ungefär hälften av vattnet som ska bort vid pelletstillverkning. Förutom att en högre kapacitet innebär bättre ekonomi finns även stora miljöfördelar med lägre energikonsumtion, vilket bland annat fått Energimyndigheten att gå in som delfinansiär i projektet.
Försäljningstart
Under det kommande året kommer fem avvattningspressar konstrueras och säljas. Slutkunden är först och främst pelletstillverkare, men även privata skogsägare kan ha nytta av maskinen. Bäst förutsättningar har Drinor då avvattningen sker så nära råvaran som möjligt, helst redan på virkesterminalen eftersom transporterna gynnas av att slippa frakta onödigt vatten, något som i slutänden gynnar skogsägarens ekonomi, berättar Alexander
Innovationsgryning
Skogsindustrin har länge haft ett rykte om sig att inte vara lika innovationsdriven som exempelvis teknikbranschen, men Alexander ser allt fler tecken på att något håller på att förändras.
– Vi är ett relativt ungt och innovativt startupföretag och det känns kul att kunna komma med en ny idé i en så pass konservativ bransch, men samtidigt är det vår största utmaning. I skogsindustrin förekommer ofta samma märken och bolag, men vi ser hur det kommer fler och fler innovationer, och med Drinor vill vi bidra med ytterligare ett nytt tänk, säger han.