Bilstöld slutade i snödriva

En av Sveaskogs bilar blev under natten till fredag stulen av okänd gärningsman. Tack vare bilens elektroniska körjournal lyckas bilen spåras till en snödriva där tjuvarna kört fast.  

Bilstölden slutade i en snödriva och bilen kunde tack vare inbyggt gps-system återvända till sin ägare. Foto: mostphotos

Strax innan helgen hörde Tobias Norrbom på Sveaskog av sig till ABAX, som är leverantör av bilens körjournaler, för att få positionen till den servicebil som han använder i arbetet. Bilen var borta, och nu misstänkt stulen. Bilen som ägs av Sveaskog är utrustad med elektronisk körjournal från ABAX, som tack vare ett inbyggt GPS-positioneringssystem kan se var bilen befinner sig på en realtidskarta. Tobias behövde inte gå långt för att hitta bilen. 

– Jag upptäcker att bilen befinner sig på en skogsväg ca 500 meter från platsen där bilen hade varit parkerad. Så jag bestämmer mig för att själv spåra upp bilen, säger Tobias på Sveaskog, i ett uttalande till ABAX.

Fast i snödriva

Som misstänkt var bilen stulen. Men gärningsmannen, eller eventuellt gärningsmännen, hade kört fast i snön när de försökt vända på skogsvägen. Spår tyder på att de har försökt gräva fram och putta loss bilen - men misslyckats. Tjuvarna hade också misslyckats med att lägga i bilens 4WD – något som gjorde det lätt för Tobias att själv köra loss bilen.

Bilen är utan skador men händelsen är polisanmäld.

– I detta fall är det bara några administratörer på Sveaskog som har tillgång till realtidskartorna, så denna gång blev lättare för Tobias att få bilens position via oss, berättar Mathias Eliasson,vd på ABAX Sweden i pressmeddelandet. 

Enligt honom har ABAX elektroniska körjournal hjälpt många företag att spåra sina misstänkt stulna bilar. Men det är inte det primära syftet med systemet. ABAX elektroniska körjournal ABAX Triplog förenklar biladministrationen och säkerställer en korrekt dokumentation som följer Skatteverkets riktlinjer. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 februari 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera