Prisbelönt entreprenör tror på allsidighet

Det Jämtlandsbaserade företaget Orangutang Skogs- och Naturvård fick i slutet av gångna året motta priset Årets Gröna Guld med utmärkelsen ”ett föredöme”. 

Hos entreprenören Orangutang Skogs- och Naturvård  tar man gärna på sig komplexa uppdrag och blädning är deras specialitet. Foto: Elin Fries

I en granskog utanför Kattstrupen i Jämtland utför skördarföraren Rudi Woxlägd en blädning. 

– Beståndet här består mest av fullskiktad äldre granskog, och är kanske inte det mest typiska uppdraget vi brukar utföra, säger han. 

Även om det i vanliga fall brukar vara något mer skiktade skogar är Rudi van att utföra blädningar efter att ha jobbat för Orangutang Skogs- och Naturvård i flera år. Företaget har sedan fem år tillbaka specialiserat sig på lite annorlunda uppdrag. 

– Det började egentligen med att Sebastian Ackèr, som är delägare i företaget, började med uppföljningar åt SCA. Vi insåg rätt snabbt att det fanns ett glapp där vi får plats, förklarar Magnus Olofsson, vd för Orangutang Skogs- och Naturvård.

Verksamheten har vuxit stadigt sedan dess och i dag är det tio anställda på företaget. 

– Vi hade ingen medveten strategi om att växa, utan tog bara på oss lämpliga uppdrag. Det är tillfället som gör tjuven, säger Magnus och skrattar.

Stor bredd

I dag är företaget en ovanligt allsidigt entreprenör, med många strängar på sin lyra.  Företaget erbjuder allt från naturvärdesbedömningar, skogsbruksplaner, gallringar, manuella skötselåtgärder i hänsynskrävande biotoper till inventeringar. De slutför även regelrätta avverkningar, även om särskilt fokus ligger på alternativa skötselmetoder. Ett fokus som till stor del bottnar i ett intresse. 

Kanske är det just företagets brinnande intresse som fångade LRF:s konsults fokus när de utsåg vinnaren av Årets Gröna Guld 2017, ett pris som årligen delas ut av LRF till företag som bedriver ett framgångsrikt företagande för den jämtländska landsbygden. Orangutang Skogs- och Naturvård vann med motiveringen:

”Ett företag som är ett föredöme i en av vår regions viktigaste näring. De ser till att den svenska modellen för skogsbruk fungerar i praktiken och kombinerar miljöhänsyn för både arter och klimat, samtidigt som man producerat virke och biomassa med bra lönsamhet.”

– Visst var det en bekräftelse på det vi håller på med, säger Magnus. 

Just nu planerar företaget för fullt det kommande året och i framtiden satsar de på att vidareutveckla företagets inriktning med alternativa metoder. 

– Bland annat hoppas vi på att få ett bättre flöde av uppdrag som kräver vår specialkompetens. Som det är i dag begränsar bärigheten många uppdrag till vinterhalvåret, men vi vill öka andelen uppdrag med alternativa metoder, säger Magnus. 

Bland annat kommer företaget ta på sig fler uppdrag i exempelvis tallskog i nyckelbiotoper där det krävs särskild hänsyn. 

Har du något tips till andra entreprenörer? 

– Om man håller på med något man är intresserad och brinner för av kommer man ofta långt. Dessutom ska man inte glömma bort vikten av att ha kunnigt folk runt om kring sig. Det kanske låter som en klyscha, men vi har verkligen fantastiska medarbetare. Det tror jag är en framgångsfaktor, säger Magnus. 

 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste